Kibuvitsamarjad on tõeline vitamiinipomm!Foto: Pixabay
Nipid
18. august 2019, 16:10

Kibuvitsa viis imelist omadust

Kõige parem aeg kibuvitsamarju noppida on septembri saabudes. Hoia juba praegu silm peal parimatel kibuvitsapõõsastel! Siin on head nõuanded, miks kibuvitsamarju tasub noppida ja mida nendega teha.

Kibuvitsa viis head omadust:

1. Ergutavad kuse- ja sapieritust.
2. Peatavad verejooksu.
3. Aitavad uuendada rakke.
4. Aitab leevendada liigesevalu. Selleks tee leotis: leota viinas kibuvitsa juuri ja marju.
5. Leevendab väsimust ja kehvveresust. Selleks joo kibuvitsateed või tarvita apteegipreparaate.

Ohoo, kas teadsid?

  • Ainult 2-4 kibuvitsamarja annab meile vajaliku C-vitamiini koguse terveks päevaks!
  • Kibuvitsamarju saad ka leivataigna sisse panna! Selleks kuivata kibuvitsaviljad, jahvata koos seemnetega peeneks ja sega leivataigna sisse.
  • Kibuvitsaseemnetest saadud õli on väga hea näonahale.

Tee ise kibuvitsamarjasiirup!

Vaja läheb:
1 l lahjendatud õunamahla (või vett) ja tükeldatud õunu
1 kl puhastatud kibuvitsamarju
2 spl kartulijahu
maitse järgi suhkrut

Tee nii:
1. Värsked kibuvitsamarjad keeda õunamahlas klaasjaks, lisa tükeldatud õunaviilud, suhkur.
2. Kartulijahu sega vähese külma veega, vala saadud siirupi hulka ja lase korraks keema. Õunamahla ja õunte asemel võib kasutada ka sidrunimahla.

Hea teada! Kibuvitsamarjasiirupist võib valmistada tarretist želatiiniga, mannavahtu või kreemi. Loomulikult sobib talveks valmistada keedist ka koos teiste marjadega või kompotti.

Tee ise kibuvitsatee! Selleks pane u 3 sl kuivatatud marju 0,5 l kuuma vette, hoia seda segu termoses 6-8 tundi ning joo klaasitäis korraga kaks korda päevas.

Allikas: Alkeemia.ee