Kaheliitrise diiselmootoriga Volkswageni heitgaaside mõõtmine Saksamaal. Foto: AFP/Scanpix
Tehnika
17. august 2018, 20:05

HEITGAASISKANDAAL: tehke autod korda või muidu ... (3)

Saksa riik survestab võltsitud heitgaasiemissioonidega autode omanikke enda diiselautosid kiiremas korras tehasesse ümbersättimisele viima. Kui liigselt tossavat masinat korda ei tehta, siis ootab karm karistus: auto võetakse registrist maha.

Automotive News Europe’i teatel andis kindlate Volkswageni grupi autode omanikele avaliku hoiatuse Saksamaa riiklik mootorsõidukiamet KBA. Kui manipuleeritud emissioonitarkvaraga autosid korda ei tehta, siis riskivad omanikud sellega, et masinad enam liikluses osaleda ei tohi.

Hamburgi ja Müncheni võimud on juba kustutanud registrist mõningaid Euro 5 diiselmootoriga Audisid ja Volkswageneid, mille omanikud ignoreerisid meeldetuletusi autode tagasikutsumiseks. 

Baieri liidumaal ohustab registrikande kustutamine veel üsna paljusid autosid, sest omanikele on antud täitsa heldelt aega parandused ära teha.

„Tagasikutsumine [neile autodele] on kohustuslik. Kui autosid korda ei tehta, siis võetakse need lõpuks arvelt maha. Arvestades [tarkvara]uuenduste väljalaskmisaega, on autoomanikel olnud umbes poolteist aastat. Piisavalt, et tagasikutsele reageerida,“ teatas KBA.

2016. aastal kiitis KBA heaks tarkvarauuendused, mille VW koostas manipuleeritud 1,2-, 1,6- ja 2,0-liitriste EA 189 mootorite kordategemiseks.

2015. aasta septembris tunnistas VW Group, et on 11 miljonile sõidukile – sh 5 miljonile Euroopas – paigaldanud petuseadmed. Tänavu juuni alguseks oli 95% Saksamaal registris olevast 2,46 miljonist võltsemissiooniga sõidukist korda tehtud.

USAs pidi autotootja maksma autoomanikele kompensatsiooni ja suuri trahve, aga mujal maailmas pidi lihtsalt oma pettuse tagajärjed likvideerima. Selleks tuligi paigaldada autodele heakskiidetud tarkvara ja 1,6-liitrise mootori puhul uuendama ka veidi riistvara.