PLANEET PUHTAKS: 15. septembril koristatakse prügi 150 riigisFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
15. august 2018, 21:42

Maailmakoristuspäeval koristatakse katkematult ligi 40 tundi (15)

Kuu aja pärast, 15. septembril saab Eestist 40 tunniks maailma naba. Eestis juba kümme aastat korraldatud „Teeme ära“ laieneb Maailmakoristuspäevana üle kogu maailma. Tänaseks on koristustalgutele registreerunud 150 riiki.

Eestlastest aktivistide eestvedamisel koristab 15. septembril oma koduümbrust umbes 20 miljonit inimest, kuid see arv võib veel suuremaks kasvada. Kõikides riikides algavad talgud kell kümme ning koristatakse viis tundi. Aktsioonist tehakse ka otseülekanne, mis algab Eesti aja järgi 14. septembri õhtul kell 23, kui talgud Uus-Meremaalt alguse saavad, ja lõpeb 16. septembri hommikul kell neli, kui Hawaiil viimane inimene koristamise lõpetab.

„Kahtlustan, et me tagasihoidlike eestlastena ei saa veel päris täpselt aru, mille me oleme oma kümne aasta taguse „Teeme ära“ koristustalguga maailmas ellu kutsunud ja kui ulatuslik on see aktsioon, mis toimub igas ajavööndis 15. septembril,“ sõnas Maailmakoristuse juht Eva Truuverk. Kui neli aastat tagasi Maailmakoristuse idee alguse sai, seati eesmärgiks kaasata kolm neljandikku maailma riikidest – 150 riiki. Eelmisel nädalal  see unistus täitus. Viimaste liitujate seas olid Fidži, Vanuatu, Boliivia ja Poola. Aga liitumiseks on veel ju kuu aega.

Maailmakoristuspäeva otseülekannet juhitakse Eestist, kuid saade tuleb inglise keeles, et olla võimalikult paljudele arusaadav. 40tunnine saatepäev sisaldab intervjuusid spetsialistidega, samuti ohtralt fotosid ja videosid talgukohtadest üle maailma. Otseülekannet saab jälgida Maailmakoristuse ametlikul veebilehel, samuti Facebooki ja Youtube'i vahendusel. 

Maailmakoristuspäeva Eesti koristustiimi juht Raimo Matvere kutsub ka kõiki eestimaalasi 15. septembril oma koduümbrust koristama. Augusti lõpuni saab veel prügi kaardistada ja nüüd on juba võimalik ennast ka talguliseks registreerida.

Truuverki sõnul ei lõppe Maailmakoristuspäeva töö 15. septembriga. Koostamisel on Keep it Clean Plan, mille sisend on ülemaailmne prügikaardistamise andmebaas ning mis annab riikidele konkreetsed soovitused, kuidas prügiprobleemiga jätkusuutlikult tegeleda nii, et prügireostus maailmas tuntavalt väheneks.

Maailmakoristuspäev on EV100 programmi osana suurim eestlaste kingitus maailmale meie riigi 100. sünniaastapäeva puhul.