Autoliiklus Jaapani pealinnas Tokyos.Foto: Pixabay
Tehnika
10. august 2018, 11:45

JÄRJEKORDNE HEITGAASISKANDAAL: andmeid võltsis ka kolm tuntud Jaapani sõidukitootjat

Mazda Motor, Yamaha Motor ja Suzuki Motor tunnistasid, et on oma uute autode testimisel kasutanud võltsitud heitgaaside emissioonitesti andmeid. Ülestunnistuseni viis Jaapani transpordiministeeriumi tellitud suur siseuurimine, kirjutab Popularmechanics.

„Heitgaasiemissioonide ja kütusesäästlikkuse kontrollimine on olulised protsessid, et tagada keskkonnaalane suutlikkus seoses süsinikdioksiidi ja kahjulike gaasidega. On äärmiselt kahetsusväärne, et see protsess viidi läbi sobimatult,“ teatas Jaapani transpordiminister Keiichi Ishii.

Nimetatud kolmest tootjast oli Suzuki kõige suurem rikkuja. Inspektorid leidsid testide tulemusi kontrollides, et Suzuki oli valeandmeid kasutanud juba aastal 2012. 12 819 autost umbes pooled olid valesti üle vaadatud. Uuriti 30 automudelit, millest osad pole enam tootmises.

Tootja ise kinnitab, et heitgaasidega pole tegelikult mingeid probleeme ja autosid tagasi kutsuma ei pea.

„Vabandan sügavalt ja pingutan selle nimel, et see ei korduks,“ sõnas ettevõtte juht Toshihiro Suzuki.

Mazda oli alates 2014. aasta novembrist valesti testinud 72 autot ja suuremalt jaolt mootorrataste tootmisega tegeleb Yamaha viimase paari aasta jooksul seitset. Mõlemad tootjad kinnitasid, et kontrolli tulemusi võetakse tõsiselt, Mazda kinnitas aga samuti, et valeandmed autode kvaliteeti kuidagi ei mõjuta.

Varem on Jaapani autotootjatest heitgaasiemissioonide skandaali sattunud ehk andmete moonutamisega vahele jäänud Subaru ja Nissan.