Remonti planeerides koosta kindlasti eelarve.Foto: rawpixel.com
Kinnisvara
22. jaanuar 2020, 05:33

Spetsialist annab nõu: kas võtta remondilaenu? (7)

Kui kodu vajab põhjalikumat uuendust, võib tekkida dilemma, kas võtta pangast remondilaenu või saada siiski oma vahenditega hakkama. Head nõu, mida sellises olukorras ette võtta, annab investor ja koolitaja Kristi Saare.

Kui võtta remondi jaoks laenu, tasub arvestada, et tegemist on tarbimislaenuga ehk intress on reeglina üle 10%. See tähendab, et kui veidi aega ise raha koguda, oleks võimalik teha remonti märkimisväärselt odavamalt või maksta laenuintresside asemel parema kvaliteediga materjalide eest.

Muidugi on laenu võtmine arusaadav, kui tegemist on elukvaliteeti oluliselt muutva ehitusega. Kehvas olukorras vannituba võib teha elutingimused nii ebamugavaks, et selle kõrval ei tundugi väike järelmaks nii suur kulu olevat.

Nii toimides on remont odavam:

  • Koosta eelarve. Remonti tehes alusta eelarve tegemisest. Pane täpselt kirja, mis töid on vaja teha ning mis tööriistu ja materjale selleks osta on vaja. Eelarve on vajalik, et kulutused ei tuleks sulle üllatusena. Muuhulgas aitab korralik plaan ning tööriistade ja materjalide nimekiri vähem raha kulutada. Näiteks on pea igas ehituspoes nädala-paari tagant mõni suurem allahindlus. Nii saad püüda parimaid hindu, mis toob remondi kogumaksumuse alla ja võib päästa laenu võtmise vajadusest.
  • Liitu sotsiaalmeedias järelturugruppidega. Hoia silmad lahti erinevates järelturu ja asjade äraandmise gruppides. Äkki leiad osa vajalikust kraamist nende asjade seast, mis mõnel teisel inimesel oma remondist üle on jäänud.