Apple'i iPhone'i Lightning laadija. Euroliidu nägemuse kohaselt võiks aga juba ammu nii Apple'i kui Androidi telefonidele sobida ühesugune särtsuandmisvahend. Foto: Pixabay
Tehnika
7. august 2018, 15:45

Euroliit kurjustab telefonitootjatega: kus on ammu lubatud ühtne laadija? (8)

Euroopa liidu konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri sõnul kavatsevad ühenduse seadusandjad uurida, kas telefonitootjaid tuleks ehk ühtse mobiililaadija loomisel tagant torkida. Nimelt pole tootjatel selle tulemuse poole liikumisel siiani mingit edu ette näidata, vahendab Reuters.

Euroopa komisjon on ligi kümnendi soovinud ühtse standardiseeritud mobiililaadija loomist. Põhjuseks nii tarbijate ebamugavus kui ka see, et igal aastal tekib vanade laadijate näol 51 000 tonni elektroonilisi jäätmeid.

IPhone’i ja Androidi kasutajad on juba ammu kurtnud selle üle, et peavad oma telefonidel kasutama erinevaid laadijaid.

Vastusena euroliidu vastavale survele allkirjastasid 14 ettevõtet – teiste seas Apple, Samsung, Huawei ja Nokia – juba 2009. aastal vabatahtliku arusaamise memorandumi. Selles lubati, et 2011. aastal turule jõudvad uued telefonimudelid kasutavad juba ühtset laadijat. 2012. aastal aga memorandum aegus ja kuigi mõned ettevõtted lubasid hiljem ühtset laadijat aastaks 2013 või 2014, pole sellest tänini midagi kuulda olnud.

Konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri teatel pole euroliit sellise status quo’ga kuidagi rahul. Vestager sõnas, et kuna vabatahtliku tegevuse „progress on mitterahuldav“, siis hakkab Euroopa komisjon peatselt uurima, millised võiksid olla teised variandid, nendest saadav kasu ja neile tehtavad kulutused.

Küllaltki tõenäoline on, et euroliit uurib, kas tootjaid võiks panna kiiremini ühtset mobiililaadijat looma mõni priske trahv.

Tänaste mobiilikasutajate olukord on laadimise vallas siiski märgatavalt kergem kui sajandialguse telefoniomanikel. Toona tootsid kõik mobiilitootjad – sealhulgas näiteks tänaseks üsna ununenud Alcatel, Motorola ja Ericsson – erinevaid laadijaid ja sõbralt oma taskusõbra toitmiseks juhtme laenamine oli üsna vähetõenäoline. Täna on valdavalt levinud kolm laadijaotsiku tüüpi: mikro-USB, Apple Lightning ja USB-C. Viimast peetakse ka tulevikustandardiks.