Foto: Pixabay
Reisimine
25. juuli 2018, 09:11

Autoomaniku ABC: mida teha, kui satud välismaal liiklusõnnetusse?

Suvel on mõnus teha pikemaid autoreise. Välismaal liiklusõnnetusse sattumine võib aga kõik ära rikkuda. Eriti, kui selleks üldse valmis ei ole. Enne reisile minekut tasub endale selgeks teha, kuidas võõrsil liiklusõnnetuste korral toimida.

Liiklusõnnetuse puhul ei oska paljud kodumaalgi õigesti toimida, rääkimata siis sellest, kui õnnetus juhtub võõrsil. Võõras ümbrus, teistsugune liikluskultuur, erinevad kiirusepiirangud ja reeglid võivad kaasa tuua ebameeldivaid tagajärgi.

Juuli ja august on kõige õnnetusterohkemad kuud. Põhjamaade hädaabiorganisatsiooni SOS Internationali andmetel juhtusid ligemale pooled 2017. aasta jooksul välismaal toimunud liiklusõnnetustest juulis ja augustis.

Säilita rahu ja tegutse! Õnnetuse korral on kõige tähtsam hoolitseda esmalt võimalike kannatanute eest ja vältida täiendavate kahjude teket, täpselt nagu kodumaalgi. Välismaal õnnetusse sattudes tasub alati kohale kutsuda politsei.

Kui vajad kõrvalist abi

Reisi jätkamiseks pärast liiklusõnnetust võib vaja minna autoabi, puksiiri, asendusautot või remonditeenust. Kõige õigem oleks võtta kohe ühendust oma kindlustusfirmaga. Kui sul on rendiauto, siis rendiauto hädaabiga.

Remondi vajalikkuse määrab kahju ulatus. Kui tegemist on väiksema kahjustusega, soovitab kindlustusfirma üldjuhul teha fotod ja korraldada sõidu jätkamiseks vältimatud remonditööd seal riigis, kus õnnetus juhtus. Lõplik remont ja avariieelse seisundi taastamine tehakse sel juhul alles kodumaal.

Sageli nõuab aga kindlustusfirma kahjude hindamist selles riigis, kus õnnetus toimus, seejärel antakse remondiettevõttele õigus arve esitamiseks. Valmis peab olema ka kaskokindlustuse omavastutuse tasumiseks auto kättesaamisel.

Millised paberid ja lisavidinad peaksid autos kaasas olema ja kuidas peaks käituma õnnetuse järel Euroopa liidus, loe edasi Acceleristast.