Külasta kindlasti põnevaid paiku Peipsi ääres! Foto: Foto: Peipsi.ee
Uudised
6. juuli 2018, 10:10

Suvel Peipsi äärde? Külasta kindlasti neid kohti

Peipsi äärde tasub sõita, sest seal on palju huvitavat näha ja teha. Tutvustame sulle kaunemaid paiku.

Vasknarva ordulinnuse varemed. Kaks korda ehitatud ordulinnusest on järel vaid 3 m paksused varemed, aga vaatamisväärsus on see sellegi poolest. Ordulinnuse varemete juurest algavad ka looduslodja matkad Narva jõel.  

Kuremäe klooster. Tegu on ainukese Eestis tegutseva vene-õigeusu nunnakloostriga. Hetkel elab Pühtitsa kloostris üle 150 nunna. Kindlasti tasub sul vaadata Jumalaema Uinumise peakirikut, muuseumi ja ristimiskirikut. Märkamata ei saa jätta heinakuhjakujulisi puuriitasid ja loodenõlva all olevat püha allikat.

Mustvee kirikud. Alles on viis kirikut, mida kindlasti tasuks vaadata. Näiteks Neogootistiilis kirik või luterikirik.

Mustvee kaalumuuseum. Heino Lubi rajatud muuseumit Mustvee peatänaval peab oma silmaga nägema. Kollektsioonis on 120 erinevat kaalu. Muuseumis näed ka tänapäevaseid kaale, mis annab hea ettekujutuse kaalude arengust läbi aastate.

Mustvee vanausuliste muuseum. See muusem on üks olulisemaid Lõuna-Eesti paiku, mida peab kindlasti nägema. Muuseumis saad hea ettekujutuse vanausuliste elust ja kultuurist. Näha saab triikraudu, vanausuliste rõivaid, mööblit, samovare ja kalapüügiriistu.

Näitus Peipsi järve elu tuba” Kasepääl. Näitusel näed üle kümne käed- külge eksponaadi, 35 kalamulaaži ja Peipsi Järvemaketti. Tihti toimuvad näitusemaja taga rannas vabaõhukontserdid.

Samovaride muuseum Kasepääl. Soovi korral saad tellida ette päris venepärase teetseremoonia samovariga ja vanausuliste maiustustega. Muuseumis näeb erinevaid samovare. Kohapealt saad osta kohalike hõrgutisi ja käsitööd.

Peipsimaa Külastuskeskus Kolkjas. Külasutuskeskus on end sisse seadnud endisesse venevanausuliste elumajja. Praeguses turismiinfopunkti ja Rändud Rääbise käsitööpoe asemel asetsesid enne köök ja kaks elutuba. Teist korrust kasutatakse praegu õpitubade läbiviimiseks suurtematele gruppidele, kunagi elas seal Kolkja küla õmbleja. Veel näeb vanausuliste tüüpilist kinnist hoovi, vana sauna koos sibulakuivatamiseks mõeldud varjualustega, suitsuahju, kooguga kaevu ja kuivkäimlat.

Varnja Elava Ajaloo muuseum. Kui sa tahad saada head ülevaadet vanausuliste elust XIX sajandi lõpust XX sajandi alguseni, siis muuseum annab hea ettekujutuse. Seintel on vanausuliste tikanditega rahvariided. Ruumid on sisustatud tüüpiliselt vanausuliste elulaadi järgides. Tutvuda saab vanausuliste tööriistadega. Kui tahad kohapeal teed samovarist ja vene ahjus küpsetatud pirukaid, siis tasub see ette tellida. Muuseumit saab külastada ainult ettetellimisel.

Alatskivi loss. Restaureeritud majas on palju erinevaid võimalusi, mida vaadata ja külastada. Külastuskeskuses saad tutvuda ühe perekonna elamuga. Käsitöökojas on sul võimalus osaleda õpitubades. Alatskivi lossi restoranis saad proovida saksa, eesti ja šoti köögist. Lossisviitides on võimalus ka ööbida.