Mine kehva ilmaga Leetu!Foto: Foto: Pixabay.com
Uudised
29. juuni 2018, 11:10

Mine Leetu! 9 kohta, mida lihtsalt pead külastama

Leedu meelitab külla oma rikkaliku ajaloo ning toidutraditsioonidega. Lisaks sellele veel hunnitu rannajoon, kus veeta mõnus rannapuhkus.

1.Astu sisse mõnda kirikusse. Katoliiklikud kirikud lummavad põlevate küünalde ja rikkalike kaunistustega. Üks uhkemaid on Vilniuse katedraal.

2.Ajaloohuvilistele pakub huvi Gediminase torn (Gedimino pilies bokštas) Vilniuses. See on üks Leedu sümboleid.

3.Leedu võimsast ajaloost jutustab keskaegne saarelinnus Trakai. Selle ümbruses saab nautida nii jalutuskäike parkides kui ka paadisõitu saart ümbritsevatel järvedel.

4.Toidugurmaanidele sobib hästi Stebuklai restoran, mis pakub tõelise toiduelamuse.

5.Ristimägi (Kryziu kalnas), on võimas vaatepilt. Sadu aastaid on palverändurid sinna eri suurusega riste toonud.

6.Pažailslise kloostrikompleks, mis asub Kaunase lähedal, on Leedu üks suuremaid. Maitsemeeli turgutab sealne restoran Monte Pacis. Kui koht väga meeldima hakkab, on kloostri hotellis võimalik ka ööbida.

7.Klaipeda meremuuseumis saab tutvuda Leedu rannakalurite eluga ja külastada delfinaariumi.

8.Mereäärse Palanga rannapromenaadil on mõnus jalutada. Selle ääres on mitu lõbustusparki, kus on atraktsioonid lastele ja täiskasvanutele.

9.Kura säär (Kursiu Nerija) ahvatleb pika liivaranna ja Läänemere kõrgeimat luidetega. Seal asuv Nida on kindlasti tuttav paljudele seal kandis käinud suvitajatele.

Söögikohtade menüüdest otsi:

Cepelinai(didžkukuliai) on Leedu rahvustoit. Need on nagu suured pelmeenid. Tainas on valmistatud kartulist ja traditsiooniliselt on selle täidiseks suitsuliha ja pekk. Samas on ka seene- ja kohupiimatäidisega pirukaid. Eriti hea on pirukas teisel päeval, kui seda soojendamiseks praadida.

Peedikülmsupp on eriti värskendav kuumal suvepäeval.

Kartulipannkooke serveeritakse suitsulõhe, heeringa, kaaviari, hapukoore või peekoniga.

Osta Leedust kaasa:

  • Šakotise kook on traditsiooniline Leedu küpsetis. Eriti populaarne on see just pulmade ajal. Selle valmistamiseks läheb 20–30 muna 1 kg koogi kohta. Suure pulmatordi tegemiseks võib kuluda lausa 200 muna. Veel mõnikümmend aastat tagasi kogus pulmatordi tegemiseks mune terve küla.
  • Linased riided ja kodutekstiilid on Leedus väga kvaliteetsed.
  • Merevaik
  • Šventine kohalik marjaliköör