Eiffeli torni ümber ehitatakse taraFoto: AFP/Scanpix
Maailm
16. juuni 2018, 13:21

FOTOD | Eiffeli torni ümber ehitatakse terrorirünnakute takistamiseks kaitsetara (25)

Prantslased kulutasid peaaegu 35 miljonit eurot, et piirata taraga Pariisi kuulsaim maamärk Eiffeli torn. Tara asendab ajutisi tõkkeid, mis paigaldati juba 2016. aasta juunis.

Torni haldava ühenduse Societe d`Exploitation de la Tour Eiffel president Bernard Gaudillere ütles uhkustundega, et uus tara on kindel kui kalju. Igasugune terrorioht on nüüd välistatud, tsiteerib teda BBC uudisteteenistus.

Tornialust platsi piiravad nüüd kahest küljest 6,5 sentimeetri paksusest klaasist 3,24 meetri kõrgused seinad. Sama kõrge on metallbarjäär, mis paigutati kahele platsiküljele. Klaasseinte ette on nende autodega rammimise välistamiseks pandud betoonblokid.

Praegune lahendus ei pruugi aga veel lõplik olla. Bernard Gaudillere lubas kaunimat ja elegantsemat piiret, kui algab torni renoveerimine enne 2024. aasta olümpiamänge, mida korraldab Pariis.

Prantsusmaa pole kerges olukorras, sest alates 2015. aastast on terroristide käe läbi hukkunud vähemalt 240 inimest, kuid ainuüksi tänavu on eeldatud, et Eiffeli torni külastab rohkem kui seitse miljonit inimest. Kitsukestest väravatest ja nendele järgnevate ajutiste tõkete vahelt läbipugemine ei pruugi inimestele aga meeldida.

Pahased on ka ümbruskonna elanikud. Kogukonnarühmitus Les Amis du Champ du Mars (Marsi Väljaku Sõbrad) riputas juba läinud aastal internetti pöördumise kurtes, et mitte keegi ei suvatsenud kohalike elanikega nõu pidada. Rühmitus juhtis tähelepanu, et nüüd on takistatud ka puuetega inimeste ligipääs. „Võimud kasutavad neile terrorirünnakute järel antud eriõigusi kuidas soovivad ja ei pea enam avaliku huviga arvestama,“ süüdistab rühmitus.

Ranged terrorismisvastased seadused kehtestati Prantsusmaal mullu oktoobris. Selleks ajaks oli juba kaks aastat kehtinud president Francois Hollande'i ajutisena kehtestatud erakorraline seisukord.

Kui sajad joogahuvilised nädalalõpul Marsi väljakul oma harjutusi tegid, ei paistnud neid metall- ja klaaspiirded küll häirivat.