LUBADUSI ANDMAS: Itaalia uus siseminister Matteo Salvini lubas pühapäeval Sitsiilia saarel Catania sadamalinnas kohalikele elanikele, et lööb migrantide asjus korra majja. Foto: AP/Scanpix
Maailm
4. juuni 2018, 18:00

ITAALIA UUS SISEMINISTER: "Illegaalide ilus elu on möödas, nad peavad kohvri pakkima." (20)

Luxembourgis toimub teisipäeval Euroopa Liidu siseministrite kohtumine. Esimest korda osaleb sellel Liiga juht ja Itaalia värske siseminister Matteo Salvini. 

Itaalial kulus pärast 4. märtsil toimunud parlamendivalimisi uue valitsuse moodustamiseks ligi kolm kuud. 1. juunil kinnitati ametisse Viie Tähe Liikumise (M5S)  ja Liiga koalitsioonivalitsus. Neist esimest nimetatakse ajakirjanduses sageli populistlikuks ja teist paremäärmuslikuks. Uut valitsust juhib kompromisskandidaadina 53aastane parteitu juuraprofessor Giuseppe Conte. 

Koalitsiooniparteide juhid rahuldusid asepeaministri kohaga. Lisaks on Viie Tähe Liikumise liidril  Luigi Di Maiol (31) veel töö- ja tööstusministri portfell ning Liiga juhil Matteo Salvinil (45) siseministri portfell. 

Salvini lubas valimiskampaania ajal, et Itaaliast saadetakse välja 500 000 seal illegaalselt elavat põgenikku. Nüüd siseministrina kuuluvadki tema vastutusalasse ka immigratsioon ja asüül. 

Ühe illegaali väljasaatmiseks kulub 3000 eurot

Salvini hakkaski kohe pärast ametisse nimetamist põgenikeprobleemiga tegelema. Ta teatas, et valitsus vähendab kaks korda põgenike vastuvõtmiseks eraldatavat raha, mis praegu on umbes viis miljardit eurot aastas. Ta kinnitas, et vähemalt 500 000 illegaalset sisserändajat saadetakse tõepoolest võimalikult kiiresti riigist välja. „Illegaalide ilus elu on möödas, neil tuleb hakata kohvrit pakkima,“ rõhutas vastne siseminister laupäeval. 

Keskmiselt kulub ühe migrandi lennukiga riigist välja saatmiseks 3000 eurot. 500 000 migrandile kulub seega 1,5 miljardit eurot. 

Tõsi, siseministeeriumi ametnikud väidavad, et poole miljoni inimese riigist väljasaatmine on totaalselt ebarealistlik. Nii on Itaalial vajalikud tagasivõtulepingud sõlmitud vaid Egiptuse, Tuneesia, Maroko ja Nigeeriaga. Salvini soovitas kahtlejatele vastates tööle hakata ning vajalikud lepingud allkirjastamiseks ette valmistada. Ta lisas, et sõjapõgenikke on Itaalia endiselt valmis vastu võtma. Kõik ülejäänud jätku aga parem tulemata. Kui nad seda ikkagi teevad, siis teadku juba praegu, et Itaaliasse neid ei jäeta.

Ametlikel andmetel on Itaaliasse alates 2013. aastast tulnud 700 000 põgenikku. Üle Vahemere jõudis Itaaliasse tänavu esimese viie kuuga 13 430 migranti. Mullu samas ajavahemikus oli see arv 60 228. 

Kohtub teisipäeval kolleegidega   

Paraku kehtib praeguseni Dublini kokkulepe, mille järgi vastutab asüülitaotleja vastuvõtmise eest riik, kus ta end esimesena registreerib. Teisisõnu, üle Vahemere Itaaliasse saabuvate migrantide eest vastutab Dublini kokkuleppe järgi just sealne valitsus. Koguni kolm eelmist Itaalia valitsust üritasid Dublini kokkulepet muuta, kuid tagajärjetult. Nüüd tuleb seda proovida siseminister Salvinil, kes teisipäeval kohtub Luxembourgis esimest korda oma kolleegidega Euroopa liidu liikmesriikidest. Salvini leiab, et seni kehtiv Dublini kokkulepe tuleb tühistada ning Itaaliasse ja teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse jõudnud asüülitaotlejad kuuluvad automaatselt ümber jaotamisele kogu Euroopa Liidu ulatuses. 

Salvini ütles Luxembourgi kohtumise eel, et soovib teha teiste siseministritega koostööd. „Mida ma ütlen neile, kes uut valitsust kardavad? Me oleme elegantsed, me naerame, me oleme demokraatlikud,“ esitas Itaalia uus minister küsimuse ja vastas ise sellele.   

Pühapäeval käis siseminister Salvini Sitsiilia saarel.

„Sitsiilia ei tohi enam olla Euroopa põgenikelaager,“ kuulutas ta Catania sadamalinnas. Ta lubas ühtlasi muretseda selle eest, et inimsmugeldajate ja aseinimsmugeldajate äri jääb edaspidi tasuta. Aseinimsmugeldajate all pidas Salvini silmas eraorganisatsioone, mis tegelevad Vahemerel põgenike päästmisega. Vastne siseminister külastas ka Pozzallos asuvat põgenike vastuvõtukeskust, kuhu alles reedel toodi laevaga 158 Vahemerelt päästetud migranti.