Amazoni häälassistent.Foto: Pixabay
Tehnika
25. mai 2018, 16:10

Häälassistent salvestas privaatset vestlust ja saatis selle suvalisele inimesele (1)

Harrastate partneriga elavat rollimänguseksi, milles oluline osa sõnadel. Kirute värvikaid väljendeid kasutades ülemusi või klatšite ühise sõbra harjumuste üle. Arutate ärisaladust, millest sõltub nii teie endi kui paljude teiste käekäik. Ning eeskätt mugavaks lampide süütamiseks soetatud nutiassistent salvestab kõik need jutud või mõne neist üles ja saadab mööda maailma laiali. Kõlab nagu vandenõuteooria või judinaid tekitav film? Aga võib olla reaalsus.

Guardian kirjutab, et Amazon on alati kinnitanud: Echo häälassistendid ei kuula ega salvesta vestlusi. Salvestus algab firma teatel siis ja ainult siis, kui keegi lausub võlusõna: „Alexa".

Nii uskus ka Alexa kasutaja Danielle USAst Portlandist. Danielle paigaldas oma kodu kõigisse tubadesse Alexa seadmed ja nutikad lambid, uskudes Amazoni väiteid, et need ei riku kuidagi tema privaatsust. Aga äsja pöördus naine tootja poole sooviga, et see uuriks järgnevat vahejuhtumit: Alexa salvestas tema ja ta abikaasa vahel peetud isiklikku vestlust ning saatis selle ilma loata juhuslikule inimesele aadressiraamatust.

Danielle sai Alexa spioneerimisest teada, kui talle helistas üks mehe kolleegidest ning teatas: „Tõmba kohe oma Alexa seadmed seinast välja, sulle on sisse häkitud".

Naise sõnul ei uskunud ta esialgu seda võimalust, aga siis märkis mehe töökaaslane, et ta oli rääkinud oma abikaasaga puitpõrandate teemal. Siis sai Danielle aru, et nende juttu oli tõepoolest pealt kuuldud.

„Tundsin end nagu sissemurdmise ohver," rääkis naine. „Täielik sissetung privaatsesse ruumi. Ütlesin kohe, et ei pane enam kunagi seda seadet pistikusse, sest ma ei saa seda usaldada."

Amazoni klienditeenindusest kinnitati audiofaili saatmise vahejuhtumit ja vabandati selle pärast. Kuidas nii juhtuda sai, esialgu aga ei öeldud.

Hiljem selgitati välja, et Amazon Echo aktiveerus, kui kuulis taamal kõlavast vestlusest sõna, mis kõlas nagu „Alexa". Seejärel kuulis ta enda arvates käsklust „saada sõnum" ja vastas väidetavalt valjuhäälselt: „Kellele?" Ning ka ülejäänu juhtus just selliste haruldaste kokkusattumuste ja vääriti kuulmise tõttu. Küll aga küsis häälassistent väidetavalt mitu korda käsklused valjusti üle.

„Nii ebatõenäoline kui selline sündmuste jada ka pole, arutame variante, et muuta sarnased juhtumid veel vähetõenäolisemaks," nentis Amazoni kõneisik lõpetuseks.