Foto: Pixabay
Tehnika
16. mai 2018, 12:04

TROLLID TEGUTSEVAD: vaata, kui palju libakontosid Facebook kustutab (7)

Selle aasta esimese kolme kuuga pidi Facebook kustutama 583 miljonit libakontot. See on ligi veerand sotsiaalmeediakanali igakuisest 2,2 miljardist aktiivsest kasutajast, märgib Cnet.

Facebooki asepresident tootehalduse alal Guy Rosen kirjutas blogipostituses, et suurem osa libakontodest kustutati mõne minuti jooksul pärast nende loomist. Kui kanali tehisintellektil põhinev haldussüsteem poleks võltskontodel sabast kinni saanud, siis oleks „kasutajate“ arv kasvanud päevas 6,5 miljoni võrra.

Facebook on nii oma võimukuse kui ka andmelekkeskandaali tõttu langenud nii avalikkuse kui ka seadusandjate surve alla. Aprillis lubas selle juht Mark Zuckerberg, et Facebook on edaspidi läbipaistvam ja vastutustundlikum. Eriti hoolikale kontrollile on sotsiaalmeediakanalit sundinud nii 87 miljonit inimest hõlmanud andmelekkeskandaal kui ka Vene trollide valeinformatsioonikampaaniad.

Vale- ja automaatkontod kimbutavad ka teisi populaarseid kanaleid, teiste seas näiteks Twitterit ja YouTube’i. Aprillis teatas Pew uuringukeskus, et kaks kolmandikku Twitterisse säutsutud linkidest pärinevad robotitelt. Mullu Oxfordi ülikoolis tehtud uuring näitas, et sotsiaalmeedias tegutsevad botid on poliitiliste hinnangute kallutamisel arvestatav jõud.

Rosen andis ühtlasi teada, et FB blokeerib iga päev miljoneid libakonto loomise katseid juba eos, aga ta ei täpsustanud kui palju.

Põhiline tööriist libakontode vastases võitluses on tehisintellekt. Aga see pole täiuslik. Facebooki enda hinnangul on umbes 3-4% selle kontodest siiski võltsid. Protsent võib tunduda väiksena, aga Facebooki suuruse puhul tähendab see vähemalt 66 miljonit valekontot.

Facebooki tehisintellekt tabas esimeses kvartalis ka 837 miljonit rämpspostitust ning pea kõik neist kustutati enne, kui keegi spämmist teada anda jõudis.

Veel natuke statistikat: Facebook võttis maha 21 miljonit ühikut alastust ja seksuaalset tegevust, 3,5 miljonit vägivaldse sisuga postitust ja 2,5 miljonit ühikut vihakõnet.

Aga sel tööl ei näi lõppu niipea paistvat – kui üldse kunagi. Roseni teatel on vastased nutikad ja Facebook peab nende vastu võitlemisel pidevalt arenema, investeerima paremasse tehnoloogiasse ja palkama rohkem inimesi.