Häälega kontrollitav virtuaalassistent Amazon Echo.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
11. mai 2018, 18:30

ETTEVAATUST HÄÄLASSISTENDIGA: häkkerite jaoks on see kerge saak

Kujuta ette, et su kõrgtehnoloogiline häälassistent Alexa või Siri on muuhulgas õpetatud interneti kaudu sisseoste tegema. Tehnikavidin kuuleb telerist reklaami, milles öeldakse kolm korda: „Ära maga maha, osta xxxx madrats!“ Ning järgmisel päeval saabub sulle ukse taha kuller kolme madratsiga ja su arve pealt on kadunud märkimisväärne kogus raha. Kõlab nagu hirmuunenägu? Jah – aga häälassistentidega seotud muude ohtude kõrval on paar soovimatut madratsit isegi väike asi.

New York Times’i teatel on tehnikateadlased äsja teinud kindlaks, et kolmas osapool võib saata Alexale ja Sirile teateid ning käsklusi, mida nende omanikud oma kõrvaga ei kuule.

2016. aastal demonstreerisid California, Berkeley ja Georgetowni ülikoolide teadlased, et võõra nutiseadme kaaperdamine on käkitegu. Et panna võõras seadeldis lennurežiimile või avada tolles mingi suvaline veebisait, tuli käsklus peita valgesse mürasse.

Berkeley ülikooli teadlased on haavatavusküsimusi edasi uurinud. Leiti, et häälassistendid suudavad kuulda ka käsklusi, mis on peidetud tavalisse salvestatud helisse – näiteks muusikapaladesse või reklaami. Paljud häälassistendid on programmeeritud sooritama internetis sisseoste, avama uksi ja tegema digimakseid – ja kõiki neid käsklusi saaksid häkkerid potentsiaalselt enda kasuks kurjasti ära kasutada.

Häälassistendid koguvad üha enam populaarsust. Enam kui 20 miljonit majapidamist kasutab seadmeid nagu Amazon Echo ja Google Home, et helistada, teha veebiotsinguid ning lülitada erinevaid seadmeid. Ilma korralike turvameetmeteta võib selline asi aga ühel hetkel muutuda katastroofiks. Üks viise on panna teatud käsklused – nagu näiteks veebist ostmine – parooli alla või keelata need üldse.

Kuni kodune häälassistent töötab, on sel kõrvad kikkis ja see kuulab ning salvestab kõikvõimalikku kuuldavat heli ja müra. Salvestisi tuleks korrapäraselt kustutada ja seadet või vähemalt selle mikrofoni tasuks siiski mitte pidevalt töös hoida.