Foto: PantherMedia/Scanpix
Reisimine
10. mai 2018, 18:30

Kardad lendamist? Vaata, kui palju ohtlikum on autosõit

Väga vähe inimesi peab auto esiistmele istumiseks rahustit võtma, aga lennureiside eel kugistatakse kõikvõimalikke ksanakseid kuhjade viisi. Popular Science toob aga väga selgelt välja, et statistiliselt on lendamine tegelikult kõige ohutum reisimisviis.

Väga tõenäoline, et oled kuulnud või lugenud seda lugu, kuidas aprillis Southwest Airlines’i lennuki pardal naisterahvas surma sai: mootor plahvatas ja purustas tema kõrval akna ning vaene naine sisuliselt imeti selle kaudu osaliselt välja.

Aga lennuõnnetused jõuavad uudistesse eeskätt just seepärast, et on väga haruldased.

Iga päev hukkub maailmas autoõnnetustes keskmiselt 3287 inimest. Aastas sureb autoavarii tagajärjel 1,3 miljonit inimest ning hinnanguliselt 20-50 miljonit saab kergemalt või tõsisemalt vigastada.

Aga kui võrdluseks kõrvale tuua lennureisimine, siis hindavad Hollandi To70 lennunduskonsultandid, et kommertslendudel juhtub 16 miljoni lennu kohta üks surmaga lõppev õnnetus. Üks teine uuring on sedastanud, et 1,6 miljardi autoga reisitud kilomeetri kohta saab surma statistiliselt 7,2 inimest, aga 1,6 miljardit lennukilomeetrit toob kaasa 0,07 inimese hukkumise.

Sealjuures on kommertslennud ohutumad kui kulgemised eralennukites. Ajavahemikus 2000-2009 hukkus USA lennukites 646 inimest ning neist hukkunutest 549 olid kas eralennukite reisijad või meeskond. Ning näiteks eelmisel aastal surmaga lõppenud lennuõnnetusi ei toimunudki.

Kui su kõht ka selle info järel turbulentsi mõtet ei talu, siis näitab reisisurmade statistika, et ohutuse seisukohalt on järgmine kõige turvalisem reisivahend buss, seejärel rong, siis parvlaev ja viimasena auto.