Akvaariumikalad võivad end kassi suhtes üsna turvaliselt tunda, aga kui selle temperatuuri juhitakse internetti ühendatud termostaadi kaudu, siis on kogu majapidamise või ettevõtte sisevõrk häkkeritele kerge saak. Foto: Pixabay
Tehnika
17. aprill 2018, 11:41

Asjade interneti ohud: häkkerid tungisid andmebaasi läbi akvaariumi termomeetri (1)

Küberturvalisusega tegeleva ettevõtte juhi teatel kasvavad üha häkkerite rünnakud kaitsmata asjade interneti seadmete vastu. Näiteks häkitakse suurettevõtete andmebaasidele ligi pääsemiseks kliimaseadme- ja videovalvesüsteemidesse, kirjutab Business Insider.

Firma Darktrace tegevdirektor Nicole Eagan hoiatas Londonis konverentsil esinedes, et asjade internet üha kasvab: võrguga ühendatakse järjest enam vidinaid majapidamisseadmetest kuni elektrijaamade tehnikani välja. Termostaadid, jahutussseadmed, kliimaseadmed – kõik need on internetis ja sealjuures rünnakute eest kaitsmata.

Eagan kutsus üles looma seadusi, mis kehtestaksid asjade internetile turvastandardid. Oma jutu illustratsiooniks tõi ta välja anekdootliku loo, millega tema juhitav ettevõte on pidanud tegelema: häkkerid tungisid kasiino fuajees oleva akvaariumi termomeetri kaudu ettevõtte andmebaasidesse.

„Ründajad kasutasid seda, et võrgus tugipunkt saada,“ kirjeldas Eagan. „Siis leidsid nad tipphasartmängurite andmebaasi, tõmbasid selle termostaadi kaudu võrgust välja ja otse pilve üles.“

Endine Ühendkuningriigi valitsusside peakorteri (luureasutus – toim) direktor Robert Hannigan tõdes konverentsil samuti, et asjade interneti ründamine on üha kasvav tendents. Temagi kutsus üles looma turvastandardeid ja tõi näiteks ühe panga, millesse häkiti valvekaamerate kaudu.

„See on ilmselt valdkond, kus on vaja regulatsiooni ja minimaalsete turvastandardite loomist on vaja, sest turg ise end ei korrigeeri,“ sõnas ta. Tema sõnul töötavad nii näiteks toodud akvaarium kui panga valvekaamerad endistviisi.