Hiina politseinikud näotuvastusprillidega. Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
13. aprill 2018, 12:37

PÄTID, VÄRISEGE: näotuvastus paljastas 60 000 inimese seast tagaotsitava (1)

„Orwelli „1984“ oli hoiatus, mitte ilukirjandus,“ kirjutas üks kommenteerija järgneva loo kohta: Hiinas leidis näotuvastussüsteem kümnete tuhandete kontserdikülastajate seast üles tagaotsitava 31-aastase mehe.

The Telegraphi teatel on iga muusikaarmastaja unistus, et iidol ta hiigelsuurel rokk-kontserdil publiku seast välja valib ja enda juurde lavale kutsub. Aga Hiinas võib juhtuda hoopiski nii, et sind valib välja politsei – täpsemalt üks tuhandetest politsei seirekaameratest, mis arenenud näotuvastustehnoloogia abil seostab inimesi kuritegudega.

Nii juhtus eelmisel nädalal, kui politsei pidas seoses ühe „majandusvaidlusega“ küsitlemiseks kinni 31-aastase mehe. Mees ootas koos enam kui 60 000 teise fänniga Hong Kongi kontserdipaigas popmuusik Jacky Cheungi esinemist. 

Vaid hr Ao’na identifitseeritud mees oli tulnud kontserdile ligi 90 km kauguselt koos oma abikaasa ja sõpradega. Vahetult pärast kontserdi algust lähenes talle politsei ja teatas, et näo järgi on ta mees, keda soovitakse küsitleda seoses ühes lähedalasuvas Guanxi regioonis uuritava majanduskuriteoga.

„Kahtlustatav oli šokeeritud, et ta leiti kümnete tuhandete inimeste seast,“ märkis kohalik politseinik Li Jin China Daily’le.

See on aga vaid üks näide sellest, kuidas näotuvastust Hiinas erinevates kuri- ja väärtegudes kahtlustatavate tabamiseks on kasutatud. Eelmisel kuul kandsid politseitöötajad ühes raudteejaamas näotuvastusprille ning see tõi tulemuseks 33 inimese kinnipidamise – kahtlustatuna näiteks lapseröövis, võltsdokumentide kasutamises ja vägivallatsemises.

Eelmisel aastal valisid valvekaamerad ühe õllefestivali külastajate seast välja 25 inimest, keda kahtlustatakse erinevates varem toime pandud kuritegudes.

Tehnoloogia töötab nii, et kaamerad saadavad inimeste pildid hiigelsuurde kuritegude andmebaasi. Kui tekib seos konkreetse inimese ja lahendamata kuriteo vahel, siis informeeritakse sündmuspaigal viibivat politseid, et kahtlustatav kinni peetaks.