Üks mahakukkunud väravaminarettidest. Taustal on mausoleumi peahooneFoto: AFP/Scanpix
Maailm
12. aprill 2018, 20:50

Taj Mahal sai tormituultes kannatada (1)

Tugevad tormituuled räsisid India tuntuimat turismiobjekti, Taj Mahali. Kaunis ehitis on aastate jooksul õhusaastest järjest hapramaks muutunud.

17. sajandil ehitatud Taj Mahal on üks maailma populaarsemaid külastuspaiku. Iga päev jalutab mausoleumis 12 000 turisti. Kuid õhusaaste ja ehitustööd on viimastel aastatel Taj Mahali tugevalt kahjustanud. 

Neljapäeval Põhja-Indiat räsinud tugevad tormituuled kiirusega 130 km/h tegid laastamistööd templi kahe väravaga. Nii Kuningaväravast kui Lõunaväravast, mis kannatada said, astuvad sisse paljud Taj Mahali külastajad. Pole teateid, et ükski turist õnnetuses kannatada oleks saanud.

Mõlema värava küljest kukkus maha neljameetrine minarett. Neli suurt minaretti, mis Taj Mahali peahoonet ümbritsevad, jäid terveks. India võimud alustasid otsekohe taastamistöödega.

Ehitise lähiümbruses ei tohi mootorsõidukitega sõita ning Taj Mahalis ei tohi suitsetada, hoiatab turistikeskuse koduleht. Mausoleumi seinu ei tohi puudutada, samuti peavad mobiiltelefonid olema välja lülitatud ning enamikke elektroonikaseadmeid on Taj Mahali üldsegi keelatud kaasa võtta. Saastunud õhust on valge suurehitis aegamisi kollakaks värvumas.