Foto: Pixabay
Tehnika
14. aprill 2018, 08:29

VIDEO | REHVIVAHETUS: kuidas vabastada kinniroostetanud polte? (12)

Kui sa oled üks neist õnnelikest, kel endal kuuris velgedel auto suverehvid ja kes sestap kummiboksi järjekorras ei pea ootama, siis võtad ilmselt sel nädalavahetusel rehvivahetustöö ette. Aga talverehvide mutrid või poldid paistavad olevat ülikõvasti kinni, võimalik, et lausa kinni roostetanud. Mida teha?

Allolevas videos õpetab üks asine mees, mida teha, kui väike veljevõti käega keerates kõvasti kinniväänatud polti-mutrit avada ei suuda. Paar lihtsat nõuannet.

1. Jalad on sageli tugevamad kui käed – säti veljevõti õigesti paika ja vajuta sellele jalaga.

2. Kui ka jalasurve ei aita, siis pikenda veljevõtme jõuõlga: selleks sobib võtmele otsa torgatud umbes meetrine toekas torujupp.

3. Poldid-mutrid tuleb mõistagi lõdvemaks keerata sel ajal, kui rehv veel maapinnale toetab. Kui ratas on juba tungrauaga üles tõstetud, on kangekaelsete poltide avamine märksa keerukam.

4. Kui sinu auto veljepoldid on erilise vargavastase ehk kuuskantvõtit välistava disainiga, aga sa siiski töökotta minna ei raatsi, siis hangi endale ise spetsiaalne võtmeotsik. Neid on veebist lihtne leida. Guugelda „wheel lock removal sockets“.

Üks nõuanne veel: kui tuled õuest auto juurest nõutuna tuppa guugeldama, kuidas avada kinniroostetanud polte, siis pese enne käed õlist ja porist puhtaks.