IslandFoto: TOBIAS MEYER/ CATERS NEWS/Scanpix
Eesti uudised
11. aprill 2018, 23:18

10 ohutut riiki, kuhu kolida, kui peaks algama Kolmas maailmasõda (89)

USA president Donald Trump hoiatas kolmapäeval Twitteris ähvardaval toonil Venemaad, mis pani inimesed juba mitmendat-setmendat korda arutama, kas Kolmas maailmasõda võib olla silmapiiril.

"Venemaa ähvardab alla tulistada kõik Süüriasse lastud raketid. Pane end valmis, Venemaa, sest raketid on head, uued ja nutikad! Te ei peaks olema Gaasiga Tapva Elaja partnerid, sest ta tapab oma rahvast ja naudib seda!" ähvardas Trump Twitteris.

Trumpi bravuurikad sõnavõtud on varemgi tekitanud kartusi, et need võivad viia ülemaailmse konfliktini. Seks puhuks koostas The Independent nimekirja riikidest, kus peaks maailmasõja ajal kõige ohutum olema.

10. Iirimaa

Iirimaal on tavaks sõjaline neutraalsus ja see on alates 1930. aastatest rahvusvaheliselt neutraalne püsinud. Kolmanda maailmasõja puhkemisel säilitab Iirimaa tõenäoliselt neutraalsuse.

9. Šveits

Kõige pikem sõjalise neutraalsuse ajalugu on Šveitsil. See kehtestati Pariisi rahuleppega 1815. aastal ning sellest ajast peale pole nad osalenud üheski võõras sõjas. Šveitsi mäed pakuvad sissetungijate eest suurepärast kaitset, nii et tegu oleks suurepärase kohaga, kuhu maailmasõja puhkemisel varjuda.

8. Sloveenia

Sloveenia ei sõltu ühegi teise riigi energiast, kuna nad arendavad hoogsalt soojus-, päikese- ja hüdroenergiat. Lisaks suutsid nad suuremas osas hoiduda nii Esimesest kui Teisest maailmasõjast, nii et võime eeldada, et nad jätkavad eraklikku käitumist ja käivad globaalsest konfliktist kaarega mööda.

7. Fiji

Vaikses ookeanis asuv saar on täiesti eraldatud, nii et see on üsna ohutu koht. Lisaks on selle valitsus tavaliselt hoidunud maailma konfliktidesse sekkumisest.

6. Taani

Ehkki Taani võib sõtta sattuda NATOsse kuulumise tõttu, on sellel trumpkaart: Gröönimaa. Piirkonnal puudub poliitiline kuuluvus ja see asub üsna kõrvalises kohas.

5. Austria

Austria tuli möödunud aasta globaalse rahuindeksi tabelis neljandale kohale. Riik sai erakordselt kõrged hinded konfliktide puudumise, vähese militariseerituse ja ühiskonna turvalisuse kategooriates.

4. Portugal

Portugal sai rahuindeksi tabelis kolmanda koha ja väljaande Politico sõnul on tegu "stabiilsuse oaasiga". Euroopas leviv paremäärmuslik populism pole sellesse riiki jõudnud ja nad on alates Teisest maailmasõjast eemale hoidnud enamikust konfliktidest, mis teeb Portugalist nii sisemiselt kui väliselt stabiilse koha.

3. Uus-Meremaa

Selle riigi kasuks räägib pühendumus iseendale: üle poole elektrist toodetakse hüdroenergia abil ning seal on väga viljakas maa, mis tähendab seda, et nad suudavad end ära toita ka siis, kui nad ülejäänud maailmast ära lõigatakse. Lisaks asub see piisavalt omaette, et maailma rahutustest puutumatuks jääda.

2. Kanada

Kanada on kõige rahumeelsemate riikide tabelis kaheksandal kohal, rahvusvaheliste konfliktidega see tegemist teha ei armasta ja ka riigis sees on elu rahulik. Sõjalises mõttes on see üks vähemaktiivseid riike maailmas.

1. Island

Island sai globaalse rahuindeksi tabelis esimese koha ning seega on see kõige rahumeelsem riik maailmas. Island on ka geograafiliselt väga kaugel globaalse konflikti võimalikest osapooltest (näiteks Ameerikast, Põhja-Koreast, Venemaast ja Iraanist), mis teeb sellest maailmasõja korral kõige parema peidupaiga.