Facebooki juht Mark Zuckerberg Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
4. aprill 2018, 22:10

Facebooki skandaal võis mõjutada hoopis 87 miljonit kasutajat (2)

Facebook teatas kolmapäeval, et tõenäoliselt võidi konsultatsioonifirmaga Cambridge Analytica ebaseaduslikult jagada kuni 87 miljoni inimese andmeid, vahendab BBC.

Cambridge Analytica endine töötaja Christopher Wylie, kes eelmisel nädalal Suurbritannia parlamendi ees ütlusi andis, andis tookord eeldatava andmevarguse ohvrite arvuks 50 miljonit Facebooki kasutajat.

Skandaal algas populaarsest rakendusest thisisyourdigitallife. See oli nagu mitmed teisedki Facebooki mängud või rakendused, kus saab võrrelda näiteks enda näopilti mõne kuulsusega või vastata küsimustele. Üle 200 000 inimese andmed, kes rakenduse alla laadisid, samuti ka nende sõprade andmed, kelle infole rakendus ligi pääses, müüs rakenduse looja edasi Cambridge Analyticale.

Ehkki Facebook käskis 2015. aastal CA-l andmed kustutada, selgus hiljuti tänu vilepuhujatele, et ettevõttel on osa infost endiselt tallel. CA-d süüdistatakse kasutajate info kuritarvitamises ning poliitilistes kampaaniates kasutamisel.

Christopher Wylie, kes kunagi Cambridge Analyticas töötas, väitis kolmapäeval Suurbritannia parlamendi ees, et CA oli seotud ka Brexiti kampaaniaga. Tema väitis, et ohvreid oli 50 miljonit, kuid tegelik arv võib Facebooki sõnul veelgi suurem olla.