Toyota tulevikuauto, mida tulevikus hakatakse ilmselt müüma senisest hoopis teistmoodi. Foto: Pixabay
Tehnika
4. aprill 2018, 09:20

Toyota tegi algust automüügi seniste arusaamade pea peale pööramisega

Toyota Uus-Meremaa pilootprojekt pöörab automüügi senised arusaamad pea peale. Müüjatest saavad tootespetsialistid ja hindade üle kauplemine lõpetatakse. Kui läheb õnneks, seisab maailm peagi silmitsi automüügi uue paradigmaga.

Internetiülene automüük või osav poolehoidjate võrgustiku punumine, nagu seda teeb Tesla, pole kellelegi enam uudis. Müügiesindustes on seni asjad käinud ikka vaikselt ja vanamoodsalt, ehkki BMW, Ford, Volvo, Nissan jpt on asunud kontseptsiooni uuendama.

Nii julgelt paradigmale peale lennata, nagu seda teeb Toyota, pole siiani keegi julgenud. Kui Jaapani suurima autotootja pilootprojekt Uus-Meremaal õnnestub, võib sellest saada algatus, mis väärib jälgimist, sest hoiab edaspidi automüügi lihtsama ja selgemana.

Müügiboonus kaob, korralik palk tuleb!

Automüügi tuleviku teemal on palju räägitud seoses sellega, kuidas netikaubandus tavakaubandust muutmas on. Kas autode müügiks on ikka vaja tuhandetel ruutmeetritel laiuvaid klaaspaleesid või on ka auto selline toode, mida võiks rahumeeli tellida netipoest?

Toyota otsustas Uus-Meremaal katsetada midagi täiesti uut ning ehitada üles müügivõrgustiku, mille peamiseks eesmärgiks on kliendi jaoks muuta uue auto soetamine võimalikult muretuks ning automüüjatele anda lisamotivatsiooni asjatundlikult autosid müüa.

Muudatus tähendab muuhulgas seda, et kõik Uus-Meremaa projektis osalevad müügiesindused muudetakse Toyota agentideks. Toyota-müüjatest saavad tootespetsialistid, kindla kuupalgaga töötajad, kelle töötasu ei mõjuta müügiboonused.

Toyota müügisalongides olevad sõidukid ei kuulu enam edasimüüjale ja neid ei saa ka kliendile ära müüa. Kõik esitletavad sõidukid on demoautod ehk proovisõiduautod ja Toyota kinnitusel saab neid olema palju.

Kuidas hakkab toimima sõiduki toimetamine ostjani, mida see tähendab hindadele ja miks see on automaailma raputav projekt, seda loe edasi Acceleristast.