Foto: Pixabay
Tehnika
21. märts 2018, 12:26

TOSIN AASTAT TWITTERIT: kes on kõige popimad säutsujad?

Täna 12 aastat tagasi ehk 21. märtsil 2006 alustati tööd hiljem maailma üheks populaarseimaks sotsiaalmeediakanaliks saanud Twitteri kallal.

Eelnev täpselt 140-tähemärgiline lõik illustreerib hästi, mis on Twitteri edu saladus: info ülekülluse ja üha süveneva pealiskaudsuse ajastul meeldib inimestele lugeda lühikesi sõnumeid. Tõsi küll, hiljem kahekordistati Twitteri säutsude mahtu: 280 tähemärgini. 

Twitteri idee sündis Wikipedia teatel 2006. aastal taskuhäälinguettevõtte Odeo tegijate „terve päeva kestnud ajurünnaku“ käigus.

New Yorgi ülikooli tudeng Jack Dorsey tutvustas oma ideed: pakkuda inimestele võimalust väikese grupiga SMS-ide abil suhelda. Originaalprojekti koodnimi oli twttr, mis põhines Flickril ja Ameerika SMSi lühikoodi viietähemärgilisel pikkusel.

Lühike infopahvatus või linnusäuts

Domeen Twitter.com oli muide toona juba registreeritud ja säutsumasina loojad said selle endale osta ning nimelt pea poolakeelse teenuse Twitteriks muuta alles poole aasta pärast.

21. märtsil 2016 kell 21.50 avaldas Dorsey maailma esimese Twitteri teate: „just setting up my twttr“.

Aga kuidas see nimi üldse sündis?

„Jõudsime sõnani „twitter“ ja see oli lihtsalt ideaalne,“ kirjeldas Dorsey hiljem. „Selle definitsioon oli „väheolulise teabe lühike pahvatus“ või „lindude säutsumine“. Ja täpselt seda meie toode oligi.“

Täna on Twitteril umbes 330 miljonit igakuist ja 100 miljonit igapäevast kasutajat, päevas saadetakse 500 miljonit säutsu ja firma väärtuseks hinnatakse 16 miljardit dollarit.

Popid on muusikud ja ekspresidendid 

Eelmise kuu seisuga oli Twitteri kasutajatest kõige rohkem jälgijaid lauljanna Katy Perryl (108,37 miljonit), laulja Justin Bieberil (105,29 mln) ja endisel USA presidendil Barack Obamal (99,53 mln).

Huvitaval kombel on ka Eesti populaarseimate säutsujate edetabeli kolmandal kohal ekspresident: Toomas Hendrik Ilvesel (@IlvesToomas) on 95 404 jälgijat. Meie oma Katy Perry ehk lauljatar Kerli jääb temast ühe koha võrra maha.

Aga ülekaalukalt kõige rohkem jälgijaid on Eesti säutsujatest endisel tõsielusarjastaaril ja tänasel meediategelasel Helena-Reet Ennetil (@Ohmygossip): 1 260 466. Estonia Today’d (@forestonia) jälgib 193 768 Twitteri kasutajat.