Foto: Oceanco
Tehnika
20. märts 2018, 12:23

Midagi Armin Karule? Maailma luksuslikumaid jahte lööb hingematva disainiga

Suurärimees Armin Karu teenib oma kasiinoketi müügiga keskmise Eesti mehe tuhande aasta palga – mõnisada aastat siia-sinna – ja võiks endale ilmselt lubada päris kena luksusjahi ostmist. Aga arvatavasti siiski mitte Ocenaco Tuhurat.

Dubais rahvusvahelisel laevanäitusel esitletud Tuhara on 115 meetrit pikk, aga ei ole sealjuures sugugi maailma pikim luksusjaht: teadaolevalt ehitatakse praegu 222-meetrist ja Araabia Ühendemiraatide president künnab merd 180-meetrisega. 

Kui arvestada, et too enam kui 200-meetrine Triple Deuce maksab üle miljardi euro ja Roman Abramovitši 115-meetrine Pelorus maksis juba 15 aastat tagasi sada miljonit eurot, siis tuleb Karul ilmselt Tuhara osturahast mõningal määral raha puudu. Kui palju, seda me ei tea, sest luksusjahtide kohta öeldakse: kui sa küsid, kui palju see maksab, siis pole sul selle ostmiseks piisavalt raha.

Aga kuigi Tuhara pole maailma suurim jaht, tunduvad kõikvõimalike šeikide ja gigaärimeeste veesõidukid selle kõrval kuidagi ilmetud ja töntsakad.

Oceanco disaineri Igor Lobanovi sõnul oli jahi kujundamisel idee kasutada vanimate kanuude loomulikku kujundust ning ühendada eelajalooline disain tänapäevaste võimaluste ja tehnoloogiaga. Igatahes näeb see välja ulmeliselt sale ja peen – ikka midagi muud, kui saarte vahet sõitvad praamid.

Veesõiduki kiirus on kuni 18 sõlme ehk 33 kilomeetrit tunnis, aga ilmselt ei tahagi tulevane omanik sellega niivõrd kihutada – sest Tuhara on ilmselgelt mõeldud elu ja teekonna nautimiseks.

Kuidas Oceanco Tuhara välja näeb, saab imetleda juuresolevatelt piltidelt ning vaadata firma kodulehelt või siit