Foto: Tootja
Tehnika
14. märts 2018, 11:19

VIDEO | KAS LÕPUKS OMETI? Maailma esimene päriselt lendav auto jõuab seeriatootmisse

Ükskord ammu vaatasime tulevikku ja kujutasime ette, et üsna peatselt on elu äge: meil on robotteenrid, robotarmukesed ja lendavad autod, märgib Maxim. Tehniliselt olemegi selleni jõudnud ja esimesed kaks on juba mõnd aega olemas. Ning paistab, et lõpuks ometi on reaalsuseks saanud ka ammune lendavate autode fantaasia.

Genfi autonäitusel tutvustati Hollandi ettevõtte PAL-V samanimelist sõidukit. Firma pakub võimalust vormistada lendava auto eeltellimus ja loodab hakata sõidukeid ostjateni toimetama 2019. aastal. Ainus takistus on hetkel see, et oodatakse „viimaseid turvasertifikaate“, nagu CNBC on vahendanud.

Sõiduk on kaheistmeline ja tootja nimetab seda güroplaaniks. Selline kujundus valiti turvakaalutlustel ja firma ise märgib, et „mootoririkke puhul saab güroplaan normaalselt maanduda väga väiksel alal“. Kõlab praktiliselt.

PAL-V sõiduulatus on ligi 560 kilomeetrit, selle tippkiirus on õhus 180 ja maanteel 160 km/h. Reaktiivlennukitega kokkupõrkamist ei tohiks olla väga karta, sest lennuvahend tõuseb vaid kuni 3,3 kilomeetri kõrgusele.

Oma konks on asjal juures: lennuseadistusse peab juht sõiduki ise käsitsi panema. Ent selleks kulub vaid 10 minutit.

Sõidukijuhi ees esiarmatuuris pole muidugi vaid spidomeeter ja kütusenäidik, vaid kabiini eesosa sarnaneb lennuki kokpitile.

Foto: Tootja
Foto: Tootja
Foto: Tootja

Lendav auto maksab enam kui 600 000 dollarit ehk ligi 485 000 eurot. Mõistagi peavad juhil sellega lendamiseks olema ka lenduripaberid.

PAL-V teatel toodetakse esimese partiina 90 sellist lennumasinat.

Vaata siit ka lendava auto tutvustusvideot.