Keskkonnaaktivistide miiting Lepizigis asuva riiklik administratiivkohtu ees enne kohtu äsjast otsust.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
27. veebruar 2018, 14:39

Saksa kohus andis loa õhureostuse piiramiseks diiselautod ära keelata (3)

Saksamaa ülekohtu värske otsuse kohaselt võivad sellised suured linnastud nagu Stuttgart ja Düsseldorf keelustada õhku rohkem reostavate diiselautode liiklemise. Murranguline otsus võib kaasa tuua liikluskaose ja lüüa valusalt kogu riigi diiselsõidukite hindade pihta, kirjutab Guardian.

Keskkonnaaktivistid on kaevanud kohtusse kümneid Saksamaa linnu väitega, et neil on kohustus inimeste tervise kaitseks vähendada liigset õhureostust.  

Stuttgart ja Düsseldorf on riigi ühed saastatuma õhuga linnad ja neil on nüüd seaduslik õigus keelata rohkem õhku saastavate sõidukite liiklemine. Kindlasti aga mõjutab kohtu otsus kogu riiki.

Riikliku keskkonnaagentuuri teatel mõõdeti 70 Saksamaa linnas – teiste seas näiteks Münchenis – eelmisel aastal sellised keskmised õhu lämmastikdioksiidi tasemed, mis ületavad Euroopa liidu norme.

Leipzigis asuv riiklik administratiivkohus pole oma otsuse üksikasju veel avaldanud ja nii pole ka autotööstuse reaktsioonid esialgu teada. Küll aga on autotoojad seni häälekalt võimaliku diiselsõidukite keelu vastu sõdinud, märkides, et see võiks rikkuda lihtsate diiselautode omanike elud – esiteks leiavad nood, et nad ei saa enam oma autoga liigelda ja teiseks seisab neil maja ees sõiduk, mille väärtus on kõvasti kukkunud.

Pärast Volkswageni „Dieselgate’i skandaali“ (manipuleeriti 11 miljoni sõiduki emissioonitestidega) kukkus Saksamaal märgatavalt diiselautode turuosa. Kui 2015. aastal olid sõidukitest 48% „dislad“, siis mullu vaid 39%.