Tesla Model S elektriauto.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
27. veebruar 2018, 11:40

VÕIMAS VÄRK: Tesla S-ist valmis kuulikindel versioon (3)

Tankilaadse soomustatud Rezvani linnamaasturi ehitanud International Armoring on nüüd oma kaitsva käe Tesla Model S-i peale pannud. Ilma saleda elektrisõiduki välimust oluliselt muutmata on ettevõtte kergsoomuse osakond muutnud Tesla kaitstuks nii ballistiliste kui ka bioloogilise relva rünnakute vastu, kirjutab Popular Mechanics.

Modifikatsioonid kaitsevad nii sõiduki olulisemaid mehhaanilisi osi kui ka muidugi selle reisijaid. Salongi – sealhulgas uksi, katust, põrandat ja piilareid – tugevdati kergete sünteetilisest kiust plaatide ja ballistiliste metallidega. Kõik aknad asendati kihilise klaasi ning akrüüli ja polükarbonaadi kombinatsiooniga, mis sealjuures väljavaadet ei takista ega moonuta. Akupangad on soomustatud, vedrustus tugevdatud, rehvid purunematud ning autosse integreeritud sireeni- ja sisesidesüsteem. Lisandub Tesla enda biorelvade vastase kaitse õhufiltreerimissüsteem, mis aitab ellu jääda keemiarünnakute korral.  

Kõige muljetavaldavam on selle ümberehituse juures auto kaal. International Armoring kinnitab, et soomustus ja eriklaas kergitasid auto raskust vaid 550 naela ehk 249,5 kilo võrra. Eeskätt aitas liigset kaalutõusu ära hoida see, et välditi terase kasutamist. Lisakaal küll mõjutab kindlasti auto sooritusvõimet ja läbivust, aga kogumass pole täissuuruses soomussedaami kohta üldse paha.

Soomuspakett annab Teslale B4, B5 ja B6 tasemel ballistilise kaitse, aga mitte kõrgeimat kaitsetaset B7. Siiski on reisijad kaitstud näiteks vintpüssi-, püstoli- ja jahipüssitule eest.

Kui kallis auto selline modifitseerimine on, pole teada. Võib aga arvata, et ohtlikes piirkondades elavate Tesla-omanikest ärimeeste jaoks pole see ka kuigi oluline.

Soomustatud Tesla Model S. Foto: International Armoring