Ustavus, vaprus, terviklikkus: FBI kahtluse kohaselt võivad Hiina telefonid kujutada USAle julgeolekuriski. Foto: Pixabay
Tehnika
15. veebruar 2018, 12:18

FBI ja CIA hoiatasid ameeriklasi Huawei telefonide eest (4)

USA luureagentuurid FBI, CIA ja NSA tulid välja karmi hoiatusega: ameeriklased ei tohiks osta Hiina ettevõtete Huawei ja ZTE toodetud nutitelefone.

CNNi teatel kinnitasid teisipäeval senati luurekomitee ees üles astunud CIA, NSA, FBI ja DIA (Defense Intelligence Agency ehk kaitseluureagentuur) tippametnikud, et Hiina nutitelefonid kujutavad endast Ameerika tarbijatele ohtu.

Vabariiklasest Arkansas’ senaator Tom Cotton palus luureametnikel tõsta käe, kui nad soovitaksid ameeriklastel kasutada Apple’i konkurendi Huawei või nutitelefonide tootja ZTE tooteid ja teenuseid. Ükski komisjoni liige seda ei teinud.  

FBI juhi Chris Wray selgituse kohaselt on need telefonid probleemiks eeskätt ettevõtete ja kohalike valitsusasutuste puhul. Tema sõnul on nii risk, et riigi telekommunikatsiooni taristusse pääseb ettevõte, kes on „võõrvalitsuse tänuvõlglane“.  

Huawei on võrguseadmete valdkonnas ülemaailmne liider ja USA valitsus on juba varem keelanud riiklikel asutustel selle tehnikat osta.

„Nii võib tekkida võimalus informatsiooni pahatahtlikult muuta või varastada,“ teatas Wray. „Ja võimalus viia läbi märkamatut spionaaži.“

Huawei ei olegi USA turul eriti edukas olnud ilmselt just valitsuse mure pärast, et Hiina valitsus võib kasutada nutitelefone ja teisi tooteid luureandmete kogumiseks. Juba 2012. aastal andis kongress välja raporti, mille kohaselt tuleks nimetatud kahte Hiina ettevõttesse suhtuda „kahtlusega“. Nii Huawei kui ZTE vaidlustasid need väited, nimetades neid alusetuks.

„Me tegutseme 170 riigis, kus meil on valitsuste ja tarbijate usaldus. Me ei kujuta suuremat küberturvalisuse ohtu kui teised müüjad,“ on Huawei teatanud. Mobiiligigandi väitel pole ükski valitsus ega valitsusasutus neilt oma tehnoloogiale või andmetele ligipääsu nõudnud.

ZTE märkis oma teates, et mitmeid nende telefonide ja muude seadmete osi toodetakse USAs ja kõigi sealsete seaduste, standardite ning eeskirjade kohaselt.