Foto: Pixabay
Tehnika
14. veebruar 2018, 10:25

PIDU-PIDU! Ülipopulaarne veebisait tähistab täna juba 13. sünnipäeva (1)

14. veebruaril 2005 asutasid endised PayPali töötajad Chad Hurley, Steve Chen ja Jawed Karim USA California osariigis San Brunos uue veebikeskkonna, mis juba poolteist aastat hiljem tõi neile mahamüümisel sisse 1,65 miljardit USA dollarit.

Kuidas just täna 13 aastat tagasi aktiveeritud ja hiljem Google’ile müüdud üliedukas videoportaal – jah, arvasite ära: YouTube – sündis, selle koha pealt lähevad asutajate versioonid lahku.

Hurley ja Cheni teatel arenes mõte välja 2015. aasta alguses, kui mehed avastasid, et kuhugi pole jagamiseks üles riputada Cheni korteris peetud peo videosid.

Karim sellel peol ei käinud ja on kaasasutajate versiooni eitanud. Tema sõnul saadi esmalt inspiratsiooni 2004. aasta Super Bowl’i intsidendist, kus laulja Janet Jacksoni rind paljastus esinemise ajal. Ning inspiratsioonikarika täitis hilisem India ookeani tsunami. Karim ei suutnud kummagi sündmuse videosid internetist eriti kergesti leida ja nii sündiski tema sõnul idee panna ise püsti videote jagamise lehekülg.

Idufirma YouTube esimene peakorter asus San Mateos pitsarestorani ja Jaapani restorani kohal ja sisu tekkimisega läks aega. YouTube'i esimene video oli 19 sekundi pikkune „Me at the zoo“ (Jawed Karim San Diego loomaaias elevantide juures) ja see laeti üles 23. aprillil 2005. Tänaseks on seda klippi vaadatud 45,8 miljonit korda.

Pärast edukaid katsetusi avati YouTube ametlikult kasutajatele sama aasta 15. detsembril – juba selleks ajaks käis saidil kaheksa miljonit vaatajat päevas. Üsna varsti laeti iga päev üles 65 000 värsket videot ja neid käidi vaatamas kokku sada miljonit korda.

YouTube’i populaarseim video on tänase seisuga Luis Fonsi ft. Daddy Yankee „Despacito“, mida on vaadatud 4,8 miljardit korda.

Palju õnne sünnipäevaks, YouTube!