Foto: Tootja
Tehnika
9. veebruar 2018, 15:07

ETNOVÄLK: eestlased lõid riigi juubeliks Kihnu mustritega elektriratta

Noor ettevõtja ja Mainori üliõpilane Markus Kaljuste arendas koos ettevõtja Rainer Aunpuga Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks elektrijalgratta Choppelectric Kihnu rahvarõivamustritest inspireeritud eriversiooni Etno Lightning.

Ettevõtte asutajate eesmärgiks oli luua klassikalisele mootorrattale sarnanev stiilne elektriratas ning käsitööna valminud sõiduvahendeid on plaanis hakata müüma Euroopas, USA-s ja Aasias.

„Elektrijalgratta idee sündis isiklikust probleemist - mina istusin ummikus, jalgrattur sõitis rahulikult mööda. Kui lisada jalgrattale pikemate sõitude jaoks elektrimootor ja disainida välimus esinduslikuks, siis asendab elektriratas linnainimesele vabalt autot,” rääkis Markus Kaljuste.

Rattast on tänaseks välja arendatud kolm mudelit. Eesti Vabariigi 100. aastapäevast ja Kihnu rahvarõivamustritest inspireerituna valmis erimudel Etno Lightning. Lisaks on valikus Põhjala disainikeelt kandev Nordic Lightning ja James Bondi saagast inspireeritud hõbehall Gun Lightning.

EV100 erimudeli juures kasutatud idee ühendada kõrgtehnoloogia ja pärimusmustrid tuli Kaljuste sõnul loomulikult. „See ongi kaasaegse Eesti eripära – hoiame oma pärandit ja samas ehitame tulevikku. Pigem võiks küsida, miks ei peaks ilusaid vanu vöökirju uutes kohtades kasutama,“ ütles Kaljuste.

Foto: Tootja