Foto: Tehnilise Järelevalve Amet
Tehnika
8. veebruar 2018, 12:06

Täiendatud: lisatud Telia kommentaar.

Mobiilse interneti mõõtmine: vaata, millise operaatori kiirus jääb pealinnas teistest märgatavalt maha (5)

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) teatel on kiirused Eesti mobiilsideoperaatorite võrkudes võrdsustumas. Viimane sõltumatu mõõtmine näitas aga seda, et Tallinna linnas on Eesti kõige staažikama operaatori mobiilse neti allalaadimiskiirus teistest tuntavalt kehvem.

TJA mõõtis möödunud aasta lõpus ja selle aasta alguses välitingimustes üle Eesti mobiilse interneti leviala ning kiiruseid Telia, Elisa ja Tele2 võrkudes. Iga operaatori võrgus tehti 3000 km pikkusel teekonnal liikudes üle 1900 mõõtmise. Suurima keskmise allalaadimiskiiruse 48,1 Mbit/s saavutas Telia, Tele2 järgnes tulemusega 41,5 Mbit/s ja Elisa 39,7 Mbit/s.

Võrreldes eelmise aasta mõõtmistulemustega on Tele2 ja Elisa võrgu kiirus suurenenud kuni 40%. Lisaks tehti 164 mõõtepunktis üle Eesti mõõtmisi seisu pealt ja ka siin pakkus Telia võrk suurimat keskmist allalaadimiskiirust 75,3 Mbit/s, Tele2 ja Elisa vastavad tulemused olid 66,9 Mbit/s ja 65,2 Mbit/s.

„Eraldi väärivad väljatoomist mõõtmistulemused Tallinna linnas, kus Elisa ja Tele2 võrgud edestasid märgatavalt Telia oma,“ teatas TJA. Pealinnas saavutas suurima keskmise allalaadimiskiiruse 88,3 Mbit/s Elisa, Tele2 järgnes kiirusega 70,2 Mbit/s ning Telia 49,2 Mbit/s.

Millised on allalaadimiskiirused sinu pealinna kodurajoonis, saab vaadata SIIT. Üle terve Eesti tehtud mõõtmistulemusi saab aga näha SIIT

4G LTE leviala on TJA teatel tänaseks laiendanud kõige enam Tele2 ja Elisa, kes on eelmise aasta tulemuse 90-92% viinud 96-97%-ni ehk sarnaseks Teliale, kes saavutas selle tulemuse juba üle-eelmisel aastal. Tele2 ja Elisa on Teliale 4G LTE võrkude ehitamisega järele jõudnud ning mõningates piirkondades juba edestanud.

Telia Eesti raadiovõrgu osakonna juhataja Oliver Lekki kommentaar:

„See, et operaatorite kiirused võrdsustuvad, näitab selgelt üht – kohalikul mobiilsideturul on hakatud järgima Telia eeskuju, millele oleme juba aastaid panustanud ning mille eesmärk on katta Eesti kiire ja kvaliteetse 4G mobiilsidevõrguga.

TJA mõõtmised näitavad, et Telia 4G võrgus on kõige kõrgemad keskmised alla- ja üleslaadimise kiirused ning seda nii fikseeritud asukohtades kui ka sõidu pealt.

66 protsendil mõõtmistest ulatus Telia võrgus allalaadimiskiirus üle 50 Mbit/s (fikseeritud kohtades), sõidu ajal saavutati enam kui 50 Mbit/s kiirus 38 protsendil juhtudest.

Läinud aastal teostas Telia oma mobiilivõrgus 868 arendustööd, mille tulemusena paranes mobiilsideteenuste kvaliteet sadades piirkondades üle Eesti. Kokku uuendasime läinud aastal 308 tugijaama ning lisasime 4G mahte 323 olemasolevasse tugijaama. Lisaks sellele toimus terve rida sisevõrgu arendusi erinevate ettevõtete ja partnerite juures.

Telia pakub oma 4G võrgus lisaks tavalisele mobiilsele andmesidele veel piiramatu mahuga koduinterneti ja TV-teenust ning VoLTE kõnesid. Lisaks saab ainsana Telia võrgus kasutada osa teenuseid nagu nullmäära alusel ehk ilma oma paketis sisalduvat mobiilse andmeside mahtu kulutamata. Kõik see kokku näitab, et lisaks kiirele võrgule pakume oma klientidele ka kõige laiemat teenuste valikut."