Opel Crossland X.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
8. veebruar 2018, 09:33

Autoostja ABC: need autod on Euro NCAP põhjal omas klassis turvalisimad

Euro NCAP avaldab igal aastal nimekirja sõidukitest, mis on oma klassis saavutanud parimad tulemused. 2017. aasta pakkus Euro NCAPile varasemast oluliselt rohkem tööd – hinnati ligemale 70 mudelit. Toome teieni nimekirja oma klassi parimatest sõidukitest.

EuroNCAPi tärnid erinevates autoklassides ei ole otseselt omavahel võrreldavad, seetõttu oma klassi parimate nimekirja avaldataksegi. Igal aastal karmimaks muutuvate hindamiskriteeriumide tõttu koostatakse klassi parimate nimekiri ainult samal aastal testitud mudelitest.

Kaalutud keskmine hinne

Oma klassi parimate väljaselgitamiseks kalkuleeritakse iga mudeli kaalutud keskmine hinne punktidest neljas hindamisvaldkonnas: autos viibiva täiskasvanu ja lapse turvalisus, jalakäijate turvalisus ja ohutusabisüsteemid.

Punktisumma alusel saabki mudeleid võrrelda. Klassi parima hindamiseks kvalifitseeruvad vaid põhivarustuses olevale turvavarustusele antud punktid, lisavarustuse põhjal antud täiendavad punktid siinkohal arvesse ei tule.

Mõnes sõidukikategoorias võidakse jätta parim ka välja kuulutamata juhul, kui Euro NCAP ei ole sel aastal antud klassis piisavalt palju mudeleid testinud.

Volkswageni jaoks oli 2017. aasta eriti edukas, oma klassi parimateks hinnati Polo, T Roc ja Arteon. Ka Volvo kinnistas taas oma turvalisuse kuvandit – suurte SUVde klassis võidutses XC60.

Kategooriate kaupa 2017. aasta parimad omas klassis

Suur keskklass: VW Arteon

Suured maasturid: Volvo XC60

Kompaktmaasturid: VW T-Roc

Väikeautod: VW Polo

Mahtuniversaalid: Opel Crossland X

Väike keskklass: Subaru XV ja Subaru Impreza

Kui palju tärne teenisid teised uued mudelid, kui edukad olid uuendatud vanemad, mida ütles kokkuvõttes Euro NCAP peasekretär, millised olid klassivõitjate turvalisusnäitajad ja kui paljudel uutel autodel on juba olemas näiteks jalakäijatuvastusega automaatpidurisüsteemid, loe edasi Acceleristast.