Okinawa rand.Foto: Pixabay
Reisimine
26. jaanuar 2018, 18:30

TAEVAVÖÖNDID JA -TOIDUD: 5 maakera paika ja neis söödavad road, mis pikendavad elu

Et saja-aastaseks elada, peaksid ilmselt lõplikult kolima mõnda allnimetatud paikadest. Ent ehk saad oma eluiga veidike pikendada ka nii, et veedad aeg-ajalt neis kohtades mõnenädalase puhkuse. Võib-olla on abiks seegi, kui võtad üht-teist üle saja-aastaste menüüst.

Pikaealisuse ekspert ja edukas selleteemaliste raamatute autor Dan Buettner kinnitab, et pika eluea saladused on järgnevad: peamiselt taimetoidul põhinev dieet, vanemaid inimesi austav kultuur, üleüldine heatahtlikkus ja ühendus loodusega.

Maximi teatel on Buettner leidnud maailmas viis „sinist tsooni“ või n-ö taevavööndit, kus teiste kohtadega võrreldes märgatavalt rohkem inimesi elab saja-aastaseks. Geograafiliselt on need erinevates piirkondades, aga ülalnimetatud omadused on kõigis olemas.

Järgnevalt on nimetatud need viis taevavööndit ja ühtlasi ka tervislikke toite neile paikadele iseloomulikust ja saja-aastaseks elada aitavatest menüüdest.

Ikaria, Kreeka

Kartul, kitsepiim, mesi, kikerherned, silmuba, läätsed, metsik roheline, puuviljad, kala.

Okinawa, Jaapan

Karella-kibekurk, tofu, küüslauk, pruun riis, roheline tee, shitake seened.

Karella-kibekurk (Momordica charantia).

Sardiinia, Itaalia

Till, põlduba, kikerhernes, tomat, mandlid, maarjaohakatee, Grenache’i viinamarjadest tehtud vein.

Loma Linda, California, USA

See koht on nimekirjas väidetavalt sellepärast, et seal on tugev seitsmenda päeva adventistide kogukond ja see usulahk ei tunnista sealiha ega alkoholi. Aga levinud sealseid tervislikke toiduaineid: avokaado, lõhekala, pähklid, oad, kaerahelbed, täisteraleib, sojapiim.

Nicoya Peninsula, Costa Rica

Oad, mais, kabatšokk, papaia, jamss, banaan, virsikpalm.