Reisimine

Nõukogude turist välismaal: nuhid jälgisid iga sammu ja välismaalastega suhtlemine oli keelatud (10)

LISA KOMMENTAAR

üht7. jaanuar 2018, 15:19
head instruktaažil antud nõuannet enne välismaareisi kasutan siiani - kui antakse tänaval mingi paber kätte, siis võtke viisakalt vastu ja visake hiljem märkamatult minema.
Arvamus7. jaanuar 2018, 11:10
Nn.grupijuhid ei ole kuhigile kadunud ,nende nimed salastati 75 aastaks . Nüüd istuvad nemad ja nende järeltulijad soojadel kohtadel ning naudivad riigi ja Brüsseli poolt pakutavaid hüvesid. KGB pidavat olema kuritegelik organisatsioon , aga "sõbrad" laiutavad täiel rinnal.
Teeline6. jaanuar 2018, 20:10
Ei hakanud selle jutu ostmiseks raha raiskama. Aga juba vabalt loetava lõigu põhjal võib öelda, et Lennart Meri polnud mitte lihtsalt "Nikolajev", vaid KGB kõrgem ohvitser, kuna sai vabalt, koos naise ja lapsega, mööda Läänt ringi siiberdada. Tavaliselt sai isegi sotsriiki ainult siis, kui pere kodumaale maha jäi.
Olin noor ja spontaanne,aga see oli karistatav6. jaanuar 2018, 11:01
1) Olin 21-selt (värskelt linna asunud) venna seltskonnaga Tallinna hotellis sünnipäeval,kus soome naised hakkasid vennale jata sõpradele aktiivselt ligi ajama ja kutsusid II korrusele Inturisti baari.Noored ja maakad,nagu me toona olime,läksimegi kaasa,Sellest tuli paksu pahandust-nuhib pidasid meid kinni,viisid kuskile kubrikusse .kus nuhid meid räigelt ähvardasid ja andmed kirja panid ning uksest välja kupatasid,nii et üks noormees unustas hirmuga isegi oma üleriided võtmata(sel aja olid kõigil ühed riided,mitte kapitäied nagu nüüd).Kuna olin noor õpetaja .siis kutsuti kooli juhtkonna ette ja taheti lausa töölt minema kihutada,aga ühe noore kollegi mees oli ka vist KGB ja see vist vabandas mind välja. kihutati. Sain ka tutvuse kaudu sõprusühingu kauduSoome.kus üks somm võttis hotelli restoranis mind tantsima ning pärast kutsus ka samas olevasse baari vestlema.Peale KGB toimikute avanemist oli see süütu kontakt sõna-sõnalt kirjas ja mulle välismaale sõit keelatud.Õudne aeg oli.
Andres6. jaanuar 2018, 12:46
Õpetaja? Mida sul õpetada oli? Tekstist küll midagi õiget välja ei loe.
6. jaanuar 2018, 10:57
Ärge ajage jama.meie Soome grupis oli küll teiste jutu järgi Grupijuht KGB agent, kuid ta ei hoolinud üldse sellest, mida keegi tegi, kus käis.Mina sain oma soome tuttavaga kokku, ta viis mind oma koju, õhtul hilja tellis takso ja lasi mind otse hotelli treppi viia-ja keegi ei kobisenud, kodus ei kutsutud ka kohvile.
Parim osa olid pärast reisi kirjalikud ettekanded.6. jaanuar 2018, 09:55
Kes oli hea kirjutaja sai uuesti reisile...
rein6. jaanuar 2018, 09:24
oli küll. tuli käia rühmades, et pahad imperialistid ei saaks nõukogude inimest provotseerida ega terroriseerida jne. see kõik ja muud jaburused lisaks, olid teatud käitumisjuhistes kirjas
kuid nagu iga tobe instruktsiooni täitmine, olenes see inimestest. mõned võtsid seda paberit formaalsusena aga mõned muidugi püüdsid täita seda punk-punktilt.
oma kogemuse järgi olid punktipealt juhiste täitjad just võimu saanud eestlased. ei tea kas sajandite pikkune orjapõlv oli selle põhjuseks. et peremehe silmis parem välja näha
6. jaanuar 2018, 01:08
Paps oli aü tegelane ja sai küll reisida nii Nliidus, Euroopas nii sotsmaades kui kapriikides, nii Aafrika mandril kui üle ookeani Ameerika poole peal. USAsse teda ei lastud muidugi. Ma ei tea missugused piirangud neile seal kehtisid sest ei mäleta, et ta oleks nendes minule kui lapsele küll, rääkinud.
ja mitte ainult 6. jaanuar 2018, 08:50
vaid isegi välismaalase poole vaatamine oli tabu.Räägitakse , et süüa ja juua samuti ei soovitatud.