Foto: Pixabay
Tehnika
21. detsember 2017, 13:02

Apple tunnistas vanemate iPhone’ide sihilikku aeglustamist

Redditi kasutajad on märganud, et Apple näib vanemaid ja väsinud akuga iPhone’e aeglustavat, kirjutas The Verge. Nüüd on see ka ametlikult tõestatud: Apple tunnistas, et aeglustab teadlikult protsessori kiirust, kui telefoni aku aja jooksul kehveneb.

Geekbenchi arendaja John Poole on uurinud iPhone 6S-i ja iPhone 7 sooritusvõimet ning jõudnud järeldusele, et erinevate seadmete protsessorite suutlikkust kägistavad operatsioonisüsteemide iOS 10.2.1 ja 11.2.0 uuendused. Vastavad uuendused peaksid vähendama vanemate telefonide juhuslikku väljalülitumist.

Redditi kasutajad on teatanud, et kui iPhone’ile pandi uus aku, siis läksid sooritusvõime ja ka protsessori kiirus tagasi normaalseks. Olukord on mõnevõrra murettekitav, sest kindlasti on paljud „fööni“ kasutajad uue aku asemel ostnud hoopiski uue telefoni.

Kui Apple’ilt kommentaari küsiti, siis firma sisuliselt kinnitas kasutajate avastusi, aga muidugi ei tunnistanud, et tahab inimesi nii uusi telefone osta sundida.

„Meie eesmärk on pakkuda klientidele parimat kogemust, mis sisaldab ka seadmete üleüldist sooritusvõimet ja nende eluea pikendamist,“ teatas Apple. „Liitium-ioon akud muutuvad vähemsuutlikuks vajaliku elektrivoolu tagamisel, kui on külmades tingimustes, laevad aeglaselt või on vananenud, see toob aga kaasa selle, et seade lülitab end oma elektrooniliste koostisosade kaitseks ootamatult välja.

Eelmisel aastal andsime iPhone 6, 6S-i ja SE jaoks välja seade, mis selliseid haripunkte silub, kui seade vajab kaitset neis tingimustes ootamatu väljalülitumise vastu. Oleme nüüd laiendanud seade tööd ka iPhone 7-le iOS 11.2-ga ja kavatseme tulevikus seda tuge lisada ka teistele toodetele.“

Ehk teisisõnu: Apple ütleb, et vanemad iPhone’id tehakse aeglasemaks seepärast, et need ootamatult välja ei lülituks, mitte seepärast, et inimesed uuema telefoni soetaksid.

Iseenesest on jutul iva sees: kui aku muutub nõrgemaks, siis ei suuda nutitelefon vähemefektiivse akuga endist sooritusvõimet pakkuda. Ning Apple’i uuendus on probleemi lahendamiseks asjalik. Küll aga võinuks firma kommunikatsiooni vallas samuti asjalikum olla ning vandenõuteooriate vältimiseks vanade telefonide tahtlikust aeglustamisest ise aegsasti teada anda. Ning aususe huvides ka märkida, et jamade lahendamiseks piisab uue aku soetamisest.