Foto: Pixabay
Tehnika
14. detsember 2017, 12:15

TULIN LINNAST, LUMESADU! 5 nõuannet turvalisemaks talviseks autosõiduks

Ilmateade lubab jälle lund ja lörtsi, talviste teeoludega oleme juba pidanud rinda pistma ja tõenäoliselt juhtub seda peatselt ka ametlikult algaval talvel veelgi. Jalopnik ja Team O’Neil Rally School panid kokku viiest nõuandest koosneva juhendi turvaliseks talviseks autosõiduks.

Valmistu sõiduks talvistes oludes

Võid küll olla jäärajakunn, aga sa oled siiski vaid nii hea, kui on su tööriistad. Veendu, et autol on all korralikud talverehvid, kojamehed on värsked, tuuleklaasivedelikku piisavalt ja kütusepaak vähemalt pooleldi täis. Autos võiks olla hädaabivarustus, mis sisaldab muuhulgas kindaid, mütsi, mantlit, labidat, käivitusjuhtmeid ja puksiirköit.

Katseta tingimusi ... ja oma autot

Enne kui suundud liiklusse, leia turvaline koht ja testi pidurite toimimist või tee järsk pööre. Nii saad aegsasti teada, kuidas su auto vastavates oludes reageerib, millised on sinu ja su auto piirangud ja kuidas neid turvaliselt kompenseerida.

Vaata selles suunas, kuhu tahad liikuda

Kõlab ilmselgelt, aga seda tasub endale teadvustada. Kui auto satub ootamatult libisemisse, siis kinnistuvad juhi silmad sageli mõnele tee ääres olevale objektile ja auto liigub paratamatult tolles suunas. Jää rahulikuks, keskendu soovitavale trajektoorile ja olukord laheneb sageli hästi.

Ettevaatlikud manöövrid

Kui pidamine on piiratud, siis püüa gaasiandmine, roolikeeramine ja pidurdamine lahus hoida ning teha vaid üht neist korraga. Püüa gaasi anda või pidurdada vaid sirge autoga ning keerata rooli vaid nurka võttes. Kui tee on libe, siis võib korraga mitme manöövri tegemine viia selleni, et auto kaotab juhitavuse.

Ettevaatust sõiduabisüsteemidega

Teadvusta endale, et mõned abisüsteemid võivad talveoludes anda vastupidise efekti. Näiteks ABS-pidurid on väga abiks, kui sa kuival ja puhtal teel äkkpidurdust pead tegema, aga libedal teel võib nende rakendumine pidurdusteekonda mitmekordistada. Talvesõitu võib häirida ka veojõukontroll. Mõnikord on just vaja, et rattad kohapeal kiiresti ringi käiksid ja lumesopast läbi lõikaksid. Ole valmis selleks, et abisüsteemid segavad gaasi andmist ja pidurdamist, tunne neid süsteeme ning nende positiivseid ja negatiivseid mõjusid.