Väga oluline on jalatseid korralikult hooldada.Foto: Alejandro Luengo / Unsplash
Nipid
27. jaanuar 2021, 15:39

Lörts ja lumesegu tänavatel: 10 head nippi, kuidas muuta jalatsid ilmastikukindlaks ja vastupidavaks (1)

Kellele küll meeldiks niisked tallad või pakase näpistatud varbad? Otsisime vastuseid, kuidas muuta oma lemmiksaapad ilmastikukindlaks ja vastupidavaks. Abiks oli Võrumaal asuva jalatsivabriku OmaKing müügiesindaja Kaiju Thal.

Kaitse peale

Väga oluline on jalatseid korralikult hooldada – kasutada kingakreeme ning mustus- ja niiskuskaitsevahendeid, kuna nõnda peavad su lemmiksaapad vihmale, külmale ja mustusele paremini vastu ning pikeneb ka nende eluiga. Pihusta jalatsitele enne esimest kandmist mitu kihti niiskuskaitsevahendit ja tee seda ka hiljem regulaarselt.

Alista soolarandid

Sügistalvisel ajal on saabaste suurim vaenlane sool. Väga tähtis on soolarandid enne jalatsite kreemitamist või viksimist eemaldada, kuna sool kahjustab nahka ja süvendab inetuid rante, isegi kreemi või viksi all. Koduste vahendite hulgast sobivad siledast ja kunstnahast jalatsitelt kergete soolarantide eemaldamiseks niiske lapp ning seebivesi. Kui saapad nõuavad tugevamat puhastamist, võta appi eri nahatüüpidele mõeldud hooldusvahendid, näiteks vaht või šampoon. Viimane on mõeldud tugevalt sisseimbunud mustuse jaoks. Jalatsišampoon eemaldab edukalt nii vee-, soola- kui ka lumerandid. Pärast puhastamist kreemita jalavarje, et materjal püsiks pehme ja elastne. Eriti hea, kui jätad jalanõud pärast hooldust paariks tunniks või lausa üleöö kuivama. Palju oleneb ka hooldusvahendist: pihustid kuivavad ruttu, kreemid-viksid aeglaselt.

Ood sisetaldadele

Kasutades nahkseid sisetaldu ja neid ka regulaarselt vahetades hoiad jalanõusid seest kauem puhta ja tervena. Sisetaldadega saad saapaid muuta ka soojapidavamaks. Talviseks kasutamiseks sobivad hästi soojad ehk vildist, lambavillast pealisega või päris lambanahksed sisetallad. Fooliumkiht lambavillastel taldadel hoiab jala loomuliku soojuse jalatsis ning kaitseb tõhusalt altpoolt tuleva külma ja niiskuse eest. Soojad tallad võimaldavad sügissaabastega käia ka talvel ja hoida jalad muretult soojas. Kui kasutad sisetaldu, eemalda need päeva lõpus jalatsist ja aseta kuivama.

Sisetaldadega saad saapaid muuta ka soojapidavamaks. Foto: Max Conrad / Unsplash

Kui määrdub seemissaabas

Karedast ja pööratud nahast jalanõude puhul harja mustus maha. Ainult siis, kui jalats on väga määrdunud, kasuta ka puhastusvahendeid. Seejärel võta appi värvpihusti, mis värskendab naha tooni ja annab ka vajaliku niiskus- ning mustuskaitse.

Porist pole pääsu

Väga poristel jalatsitel on mõistlik lasta esmalt ära kuivada, siis suur pori maha harjata. Edasi toimeta nii, nagu määrdunud jalatsi puhul ikka: tee saapad niiske lapiga puhtaks või võta appi mõni spetsiaalne vahend.

Vesi voolab ära

Saapaid pole võimalik täielikult veekindlaks muuta, küll aga saavutad heade pihustatavate niiskus- ja mustuskaitsevahenditega selle, et vähemalt suurem niiskus ei imbu läbi jalatsi naha, vaid libiseb tilkadena maha. Kui tundub, et vesi tungib saabastesse pealise ja talla vahelt, määri sinna värvitut kreemi või vaha sisaldavat kingahooldusvahendit.

Valge valgemaks

Kui tenniste tallaääred on mustad või muutunud ajaga kollakaks, aitab hambapasta või CIF-kreem, millega ääred taas valgeks harjata.

Papud pessu

Kui soovid jalatseid pesumasinas pesta, pead olema ettevaatlik, sest kunagi ei tea, kuidas jalats masinpesule reageerib. Pigem tasub masinas katset teha jalanõudega, mida oled juba palju kandnud. Kui pistad papud masinasse, vali programm, kus pesuvee temperatuur ei küündiks üle 30 kraadi ja tsentrifuugi pöörete arv üle 400. Hea mõte on pista jalatsid pestes pesukotti või vana padjapüüri sisse. Kui pesed nahast jalatseid, näiteks väikese lapse tosse, kata need pärast kuivamist kindlasti kingakreemiga, et taastuks naha elastsus, läige ja kena välimus.

Ka jalats tahab puhata

Jalanõud tahavad aeg-ajalt kandjast natuke puhata. Seepärast on hea, kui korraga on kasutusel mitu paari jalavarje. Nõnda saad lasta saabastel kuivada ja kandmisest n-ö taastuda. Alles pärast „puhkamist“ käi kingad-saapad hooldusvahendiga üle.

Jalanõud tahavad aeg-ajalt kandjast natuke puhata. Foto: David Lezcano / Unsplash

Kui hooaeg saab läbi

  • Kui mõne jalatsi kandmishooaeg saab läbi, tee need kindlasti enne, kui kappi paned, puhtaks.
  • Hea mõte on kõrge säärega saabastesse torgata sääretoendid, mis hoiavad saabaste ilusat kuju. Sel otstarbel on väga käepärased näiteks tühjad liitrised plastpudelid.
  • Kägarda kinganinadesse paberinutsakas, et hoida selle sümmeetrilist kuju.
  • Kui tead, et sa kingi või saapaid pikalt ei kanna, pane need karpi hoiule – nõnda kaitsed neid tolmu eest.

Pea meeles!
Sügisel vihmaga või talvel külmaga vajavad nahast jalatsid peale vetthülgavate pihuste ka kreemi või viksi, mis nahka toidaks.