DIOR RIIAS: 25. oktoobril avatakse Baltimaade ainsas moemuuseumis uus näitus. Foto: Vida Press
Reisimine
29. september 2017, 18:20

Näitusesügis: Riias näeb Diori ja kõrvitsaid, Prahas Blahnikut ja Londonis Potterit

Milliseid näitusi tasub lähimates metropolides sügishooajal külastada?

Riia moemuuseumis avatakse 25. oktoobril Christian Diori moemaja ajaloole pühendatud näitus. Ühtlasi tähistatakse prantsuse moegeeniuse kuulsa new look'i 70. aastapäeva. Moeajaloolase Aleksandr Vassiljevi rikkalikest kogudest on eksponeeritud nii Diori kui ka tema mantlipärijate Yves Saint-Laurent'i, Marc Bohani ja Gianfranco Ferré disainitud kostüüme, kuid näha saab ka 1950. aastate teiste nimekate moeloojate, näiteks Pierre Balmaini ja Jacques Fathi loomingut. 

Moenäitus jääb avatuks aprilli lõpuni, kuid 25. oktoobrini pakub Riia veel üht trumpi – loodusloomuuseumis saab näha Läti talunike uhkemaid kõrvitsaid. 

"KINGAKUNST" PRAHAS:Blahniku saabas.  Foto: AFP

Prahas Kampa muuseumis saab 12. novembrini näha kultusliku kingalooja Manolo Blahniku „Kingakunsti“. Berliini fotokunstimuuseumis on 19. novembrini avatud efektne ekspositsioon moefotolegendide Helmut Newtoni ja Mario Testino moefotodest ja aktidest. Helsingis Soome fotomuuseumis aga avaneb 15. oktoobrini vaataja ees vaid 22aastaselt surnud Ameerika fotograafi Francesca Woodmani (1958–1981) ühtaegu intiimne ja emotsionaalne looming. Woodman kasutas modellidena ennast ja oma sõpru ning lõi sürrealistlikes keskkondades portreesid, kus portreteeritav on tihtilugu osaliselt varjus või sulandub ümbrusesse. 

KIIRUSTA: Pink Floydi näitus Londonis on avatud vaid 15. oktoobrini. Foto: Vida Press

Londoni kuulsas Victoria & Alberti muuseumis on 15. oktoobrini avatud Pink Floydi suurejooneline retrospektiivnäitus „Their Mortal Remains“. 18. veebruarini on võimalus vaadata kuulsa Hispaania moelooja Cristóbal Balenciaga disainitud rõivaid. Koostöös Londoni Kuningliku Ooperimajaga avatakse 30. septembril uhke ekspositsioon „Ooper: kirg, võim ja poliitika“. Samas muuseumis on 12. novembrini avatud näitus vineeri rikkalikest kasutusvõimalustest, eksponaatide seas on disainilegendide Alvar Aalto ning Charles ja Ray Eamesi mööblit.

Kuulus British Library tähistab Harry Potteri saaga esimese osa „Harry Potter ja tarkade kivi“ ilmumise 20. aastapäeva võlurpoisiteemalise suurnäitusega, mis avab uksed 20. oktoobril. Näituse „Harry Potter: võlukunsti ajalugu“ jaoks on raamatukogu aardevaramust välja toodud haruldased raamatud, käsikirjad ja maagilised objektid, millest J. K. Rowlingu võlumaailm on põkkunud. Esimest korda saab näha Rowlingu ja illustraator Jim Kay originaalkäsikirju ja -joonistusi. Hiiglaslik XVI sajandist pärit Ripley käsikirjarull seletab, kuidas valmistada tarkade kivi.