Eelmisel teisipäeval avati Moskvas kurikuulsa "sokusarve" (nii on AK-47-t nimetatud kõvera padrunipideme pärast) autori Mihhail Kalašnikovi skulptuur.Foto: VIDA PRESS
Eesti uudised
25. september 2017, 11:18

VALUS LÄBIKUKKUMINE: Kalašnikovi ausambal ilutses natsi-Saksamaa automaat (33)

Maailma (kuri)kuulsaima tulirelva leiutaja Mihhail Kalašnikovi Moskva ausambasse tuli vaid mõni päev pärast selle pidulikku avamist ketaslõikur sisse lüüa: nimelt selgus, et skulptuurile oli eksikombel graveeritud natsi-Saksamaa Sturmgewehri kujutis.

Piinlik prohmakas tuli välja vaid kolm päeva pärast AK-47 automaadi leiutajale Mihhail Kalašnikovile (1919-2013) pühendatud ausamba avamist, kirjutas The Sun. Kotkasilmsed venelased märkasid, et rahvusliku kangelase skulptuurile on graveeritud Saksa Sturmgewehr 44 detaile. 

Läks tiba nihu: need graveeringud kujutasid sakslaste Strumgewehri. Foto: VIDA PRESS
Sturmgewehr 44 aastast 1945. Foto: VIDA PRESS

Seitsmemeetrise skulptuuri metallist bareljeef pidi kujutama AK-47 ja teisi kuulsa Vene inseneri leiutatud tulirelvi. Skulptor Salavat Štšerbakov oli sunnitud tunnistama, et osal bareljeefist ilutses StG 44 ehk natside rünnakrelv, mida muuhulgas kasutati ka 1941. aasta sissetungil Nõukogude Liitu.

Pole aimugi, kuidas viga sündis. Kalašnikovi skultptuuri autor Salavat Štšerbakov oma Moskva ateljees. Foto: VIDA PRESS

Štšerbakovi teatel pole tal aimu, kuidas see viga tehti. Ka oli ta veendunud, et tema meeskonnas polnud ühtki skulptorit, kes võinuks kuju meelega saboteerida.

19. septembril avatud ausambalt lihviti ka lõigati StG 44 tunnused ketaslõikuriga maha ja esialgu meenutab piinlikku fopaad ebaühtlane auk.

Rünnakrelvade terasest tules ei kõla enam mürinal kuradi naeru: piinlikud graveeringud lihviti maha. Foto: VIDA PRESS

Sealjuures on varem korduvalt väidetud, et Kalašnikov kopeeris oma 1947. aastal valminud AK-47 kujunduse just sakslaste Sturmgewehri pealt. 1949. aastal Nõukogude armee relvastusse jõudnud AK-47 tegi maailmas kiiret võidukäiku: täna arvatakse, et iga viies maailma tulirelv ongi just Kalašnikovi automaat.

Mihhail Kalašnikov oma Iževski kodus 1980-ndate lõpus. Foto: VIDA PRESS