Signe Reppo (vasakul) suur soov oli oma kodus näha kunstnik Signe Kivi loomingut. Tänu Voronja galerii korterinäituste sarjale sai tema unistus teoks.Foto: Silja Paavle
Galeriid
14. september 2017, 21:15

GALERII | Signe Kivi kunst kolis kolmeks päevaks üürikorterisse (9)

Kui Tartu Tähtvere õunaõuepäevadega seoses hakati otsima korterit, kus näitus korraldada, poetas Taara puiesteel elav Signe Reppo Voronja galerii peremehele Raul Oreškinile, et näitus võiks toimuda tema kodus ning talle meeldiks väga, kui seal saaks näha Signe Kivi loomingut.

"Unistused tuleb välja öelda, need võivad teoks saada," kostis Raul Oreškin Voronja Galerii korterinäituste kolmanda hooaja avamisel.

Möödunud suvel Tartusse tööle tulnud kunstnik Signe Kivi pole ise varem ühelgi korterinäitusel osalenud, kuid on neist kuulnud ja pidanud neid kvaliteedi märgiks. Ta võttis mõne päeva mõtlemisaega, kuid nii ettepanek kui korteriomanik Signe mõjusid talle nii võluvalt, et kaup oligi koos. Oma osa andis sellele kindlasti ka Reppode elutoa seinal rippunud perepilt, mille autoriks on korteriperemehe õde Tiina Reppo. "Aga ta on ju mu klassikaaslane!" imestas Signe Kivi seepeale, et sellised kokkusaamised ei saa olla juhus.

Nii jõudiski Tähtvere õunaõuepäevade raames Reppode koju Signe Kivi näitus "Kunstnik üürikorteris". Näitus sümboliseerib tartlastele tuttavat olukorda sellest, kus kodu tuleb jagada üürnikega.Ühe toa ongi Signe Kivi sisustanud justkui oma üüriateljeena, kuid kunstniku loomingut jagub ka koridori, elutuppa ja kööki, seintele, akende ette ja põrandale.

Näitusel on esimest korda väljas Signe Kivi esimene avalik töö, mis ilmus 1964. aastal ajakirjas Pioneer. Signe Kivi oli siis seitsme aastane. Samuti saab seal näha ka Evald Okase visandeid naisest ning omaaegset kultuuriministeeriumi vaipa, millele kunstnik on edevaid kalliskive lisanud. 

Signe Reppo korteris avatud näitus on korterinäituste sarjas järjekorras 18. Raul Oreškin poetas, et algaval kolmandal korterinäituste hooajal jõuavad väljapanekud ka Eesti teistesse maakondadesse.

Signe Kivi näitust "Signe Kivi. Kunstnik üürikorteris" saab Signe ja Peeter Reppo kodus Taara pst 15–1 Tähtvere õunaõuepäevade raames näha veel ka 16. septembril kell 12–17 ja 17. septembril kell 12–15.