Erdogan kõnnib G20 kohtumisel Merkeli juurest äraFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
9. september 2017, 21:52

Erdoğan hoiatab türklasi Saksamaale reisimise eest (15)

Erdoğan hoiatab türklasi Saksamaale reisimise eest, sest valimiste eel on seal kasvanud Türgi-vastased meeleolud.

Hoiatus võib kahe riigi vahelist suhtlust pingestada veel enamgi, vahendas Reuters. "Saksamaa poliitiliste liidrite kampaaniad tuginevad Türgi-vastastel mõtteavaldustel ja takistab meie riiki EL-iga liitumast. Poliitiline atmosfäär on tegelikult olnud paremäärmusliku ja vahel ka rassistliku retoorika mõju all," seisis Türgi välisministeeriumi teates.

"Türgi kodanikud, kes elavad või kavatsevad reisida Saksamaale, peaksid olema ettevaatlikud ja tegutsema targalt võimalike ksenofoobsete ja rassistlike juhtumite, käitumise või verbaalsete rünnakute korral," märkis Türgi välisministeerium.

Sel aastal on Saksamaa hoiatanud oma kodanikke Türki reisimise eest seoses pingete ja protestidega enne 16. aprillil toimunud referendumit, millega laiendati president Reccep Tayyip Erdoğani võimu.

Nii Merkel kui ka teised EL-i liidrid on kritiseerinud Erdoğani samme, alates ebaõnnestunud riigipöördekatsest, öeldes, et Türgi riiklike institutsioonide ja relvajõudude puhastamine näitab tahtlikku katset kriitikat maha suruda.

Türgis on vahistatud üle 50 000 ja töölt vabastatud üle 150 000 inimese.