Foto: Ford Motor Company
Tehnika
29. august 2017, 13:43

Söögikoht ja Ford katsetavad isesõitvad pitsa-autosid

Ford ja toidukoht nimega Domino’s Pizza on seljad kokku pannud ja testivad USAs Michigani osariigis isesõitvaid pitsa kohaletoimetamise autosid. Ettevõtmise peaeesmärk on uurida, kuidas kliendid iseliikuvatele sõidukitele reageerivad ja nendega suhtlevad.

Lähinädalatel saavad juhuslikult valitud Domino kliendid Ann Arbori linnas valida pitsa kohaletoimetamise Ford Fusion Hybrid iseliikuva testmasinaga. Aga auto ei sõida siiski täiesti ise, kirjutab The Verge.

Autot juhib Fordi turvainsener ja pardal on teised uurimismeeskonna liikmed, kes jälgivad sündmusi teekonna viimasel 15-20 meetril ehk pitsatellija ukse ees.

Fordi isesõitvate autode ja elektrimasinate valdkonna juht Sherif Marakby kirjeldas projekti kui etnograafilist uurimistööd. „Me ei taha oodata seni, kuni meil on tehnoloogia osas kõik tehtud, et siis juht eemaldada. Püüame alustada uurimistöö tegemist. Töötame veel tehnoloogia kallal, sest see pole tänavate jaoks veel valmis,“ sõnas ta. „Simuleerime, et sõiduk on isesõitvas olekus.“

Projektis osalevad pitsatellijad saavad oma tellimust jälgida läbi Domino mobiilirakenduse ja neile antakse unikaalne kood, mis avab auto pakiruumis pitsat soojas hoidva mahuti.

„Me tahame teada saada, mida inimesed sellist tüüpi kohalekandest arvavad,“ teatas Domino keti USA juht Russell Weiner. „Suurem osa meie küsimustest puudutabki kohaleviimise 15-20 meetrit.“

Uurijad tahavadki välja selgitada, kui valmis on inimesed oma tellimusele välja järgi tulema, kuidas nad autole lähenevad ja mismoodi suhtlevad auto välispinnal oleva ekraaniga, et oma toit kätte saada.