Foto: Kristjan Väli
Eesti uudised
24. august 2017, 11:10

Isejuhtivad bussid sõidutavad huvilisi vaid nädala lõpuni!

Juulis Tallinnas sõitmist alustanud isejuhtivate väikebusside pilootprojekt saab punkti sellel nädalavahetusel. Bussisõit on kõigile soovijatele tasuta. 

Kõigil huvilistel on võimalik uudse tehnoloogiaga tutvuda veel käesoleva nädala jooksul, bussiliin lõpetab töö laupäevase päeva lõpus. Ligipääs on tagatud ka ratastooliga.

Bussid sõidavad esmaspäevast laupäevani, kell 8.30-17.30 Kultuurikatla ja Mere puiestee peatuste vahel. Liinil sõidavad kaks bussi, mis liiguvad üksteise järel, ühte bussi mahub kaheksa inimest.

Mõlemas bussis on alati kohal esitleja, kes tutvustab sõitjatele busside sõitmistehnoloogiat. Esitleja bussis viibimine on kohustuslik ka liikluseeskirja järgimiseks.

Bussis kehtivad tavapärased ühistranspordi viisakusreeglid, ehk kaassõitjate heaolu ja bussi korrasoleku huvides söögi ja joogiga bussi siseneda ei tohi.

Isejuhtivad bussid on Tallinna tänavatel Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames, mille üks fookusvaldkondi on tehnoloogia areng ja selle mõju ühiskonnale.

Isejuhtivad bussid tõi Prantsusmaalt kohale transpordiettevõte DSV. Küberturvet tagab tarkvaraettevõte Guardtime. Projekti rahastamisele on kaasa aidanud ka Tallink ning Microsoft Eesti. Trassi ettevalmistuse eest vastutab Tallinna transpordiamet.

Pilootprojekti maksumuseks on umbes 100 000 eurot, millest 2/3 katavad partnerid erasektorist.