Foto: Volvo
Tehnika
24. august 2017, 09:16

Volvo uus kompaktmaastur XC40 toob lahenduse panipaikade puudumisele autos

Volvo lõpetab päevapealt maailma autojuhtide pideva probleemi – kuhu panna asjad? Lähinädalatel esitletava kompaktse linnamaasturi XC40 funktsionaalsete panipaikade kontseptsioon erineb harjumuspärastest lahendustest ning selle loomisel võtsid insenerid appi … muidugi autosõitjad!

Kauaoodatud Volvo XC40 muudab Rootsi autotootja linnamaasturite mudelivaliku täielikuks. Kompaktne ent funktsionaalne astub rivisse, kuhu juba kuuluvad suur ja noobel XC90 ning keskmise suurusega luksuslik XC60.

XC40 arendusfaasi osana veetis Volvo kliendiuuringute meeskond arvestatava hulga aega uurides, kuidas linnassõitjad üle maailma oma autot igapäevaselt kasutavad – ja mis veel tähtsam, kuidas nad oma asju autos hoiustavad. Klientidelt küsiti ka, kuidas saaks nende meelest autode reisijateruumi täiustada.

Osutus, et erinevates maailma regioonides ja linnades olid tulemused märkimisväärselt sarnased, andes Volvo disaineritele uue XC40 sõitjateruumi kallal töötamiseks väärtuslikku sisendit.

„Inimestega kaasavõetavate asjade hoiustamise kohtadest ja viisidest rääkides oli üsna selge, et enamusel praegustest autodest on selles vallas vajakajäämisi. Telefonid libisevad keskkonsoolis ringi, kaasavõetava toidu kotid ähvardavad pidevalt ümber kukkuda ja inimesed kohmitsevad rooli taga rahakotist kaarte otsides. Asusime lahendama neid ja mitmeid teisi ettetulnud probleeme,“ ütles Volvo 40-seeria mudeli brändijuht Louiza Atcheba.

Näiteks XC40 ustesse paremate panipaikade tegemiseks valisid Volvo disainerid radikaalselt uue lähenemise. Kõlarite ustest eemaldamise ja maailma esimese armatuurlauale paigutatud bassikõlari loomisega jäi Volvo XC40 ustesse piisavalt suur ruum, et disainida panipaik süle- ja tahvelarvutile või paarile veepudelile.

„Käest ärapanemise kohti disainides ei olnud fookus pelgalt ilusal välimusel, vaid ka kindlustamisel, et topsihoidjaid saaks tõepoolest topsihoidjatena kasutada ning oma koht oleks nii müntidel, kaartidel kui laadimisjuhtmetel. Teine fookuspunkt oli telefoni jaoks kasutatava ruumi loomine, mis pakuks nii juhtmevaba laadimist kui USB-pesasid,“ ütles Volvo vanemdisainijuht Conny Ewe Blommé.

Kindalaekasse on lisatud väike kokkupandav konks, mis võimaldab kinnitada väikesi poe- või kaasavõetava toidu kotte. Mõlema esiistme all on panipaik, mis mahutab väiksema tahvelarvuti või teisi väiksemaid esemeid.

XC40-s on ka koht panga- ja kliendikaartide jaoks, mida saab paigutada armatuurlauda, kus need on vajadusel kohe kättesaadavad.  Konsoolitunnelis käetoe all on suur panipaik koos salvrätikukarbi jaoks mõeldud ruumiga. Eriline eemaldatav prügikast aitab kiiresti prügist vabaneda.

Alapeatükki „Teadus pagasiruumis“ loe ja videot vaata Acceleristast.