Foto: VIDA PRESS
Tehnika
16. august 2017, 09:24

Autosõidu ABC: 8 head soovitust auto õigeks ja turvaliseks pakkimiseks

Vaatame korraks autos ringi: pilla-palla vedelevaid asju leiab oma sõidukist tõenäoliselt igaüks. Kummalisel kombel on esemetel kombeks auto ajapikku vallutada. Soome autoliidu spetsialistid jagavad seitse väärtuslikku nippi, kuidas igapäevaselt oma autos korda hoida, asjad õigesti pakkida ja oma sõit turvata.

Mitte ainult autoreisile ei võeta kuhjaga asju kaasa. Tühjad joogipudelid, ringiveerevad laste mänguasjad, vedelevad CD-plaadid jms on autos tavaline nähe ka siis, kui tee kulgeb kodu-kooli-töö vahet. Juhuslikult täis tuubitud pakiruum ning lahtised esemed sõidukis võivad saada saatuslikult ootamatu pidurdamise või õnnetuse korral.

1. Pakiruumi pakkimine

Hoolikalt pakitud auto on ohutu isegi ootamatutes olukordades. Kõige raskemad esemed tuleb paigutada pakiruumi võimalikult madalale, ette ja keskele, nii et nende mõju juhitavusele oleks võimalikult väike.

Mida rohkem asju on kinnitatud, seda suurem on tõenäosus, et nad jäävad oma kohale ka peale tugevat pidurdamist. Vahetusriided tuleks ka pakkida nii, et pagasiruumi ei pea sõidu ajal pahupidi pöörama. Ohukolmnurk tuleks hoida kohas, et selle saaks kergesti kätte, kui midagi juhtub.

2. Tagaaken vabaks

Tagaaknale pandud asjad võivad kokkupõrke või äkkpidurduse korral põhjustada kaassõitjatele ohtlikke vigastusi või isegi surma. Näiteks paks teatmeteos saab 50 km tunnikiirusega sõites peaaegu 80 kg raskuse ja liigub sellega ees istujate suunas.

Raamat võib oma raskusega ja teravate nurkadega lõhkuda ka esiklaasi. Teravate nurkadega asju ei tohiks tagaaknale paigutada. Kui midagi tagaaknale tõesti panema peab, siis pigem pehmeid asju või riideid.

Millised on reeglid kabiinis, kuidas pakkida teravaid esemeid, transportida lemmiklooma, kasutada erikinnitusi ja pakkida katuseboksi ning miks tuleb kontrollida rehvirõhku, loe edasi Acceleristast.