Foto: VIDA PRESS
Tehnika
11. august 2017, 14:01

VÕIMAS TEHNOLOOGIA: droonid istutavad ühe päevaga 100 000 puud (3)

Eesti on metsade maa ja nii mõnigi Eesti mees veetis tänavu kevadel tunde puid istutades, higimull otsa ees ja käed labidast rakkus. Aga kuidas oleks, kui puid saaks istutada puldi abil ja nii, et ise istud raiesmiku serval matkatoolis? Pole võimatu.

Rainforest Action Networki teatel langetatakse igal aastal miljardeid puid, vahendab Mental Floss. Puu istutamine nõuab aga rohkem aega ja pingutust kui selle mahasaagimine. Tehnoloogiavaldkonna idufirma BioCarbon Engineering tahab suurendada puude istutamise kiirust, vähendada inimeste tööd ja anda selle droonidele.

Ettevõte paneb selleks kokku droonide flotilli, mis suudab päevas istutada tuhandeid puid. Septembris paneb firma oma senises kogemused ja oskused proovile ühes Myanmari jõedeltas, kus viimase 30 aastaga on hävitatud 75-83% mangroovisaludest. 

Seemnete külvamine õhusõidukilt (näiteks helikopterilt) pole midagi uut. Meetod on kiire, aga seemnete idanemamineku ja puude kasvamise tõenäosus mitte liiga suur. BioCarbon rakendab innovatiivsemat tehnoloogiat.

Esmalt kaardistatakse maastik ülalt ja analüüsitakse parimaid kohti istutamiseks. Nii on väiksem see oht, et seemned satuvad näiteks ojja või kaljusesse pinnasesse ja lähevad raisku.

Siis tõusevad droonid õhku ja asuvad üsna maapinna lähistel hõljudes mulla sisse paiskama puuseemneid, mis on eelnevalt pakitud väetisepakikestesse.

Iga kuue drooni kohta on üks inimpiloot ja ettevõte suudab päevaga külvata/istutada 100 000 kauna. Droonid on inimesest 10 korda kiiremad ja inimtööjõust poole odavamad. Meeskond kavatseb pakkuda tööd ka kohalikule rahvale, kes paneksid kokku seemnepakikesi ja hooldaksid puunoorendikke.