Foto: Renault-Nissan
Tehnika
2. august 2017, 09:13

Automaailma liider vahetus: Volkswagen tõugati Mitsubishi abiga troonilt

2017. aasta esimese poole kinnitatud automüügi tulemuste põhjal on maailma autotööstuse liider vahetunud. Suurimaks autotootjaks tõusis Renault-Nissani liit, mis möödus aastaid esikohta hoidnud Volkswageni grupist. Toyota, mis praegu on kolmandal kohal, ei ole kummastki siiski liiga kaugel.

Uue liidri sünnile aitas kaasa Mitsubishi ost. Tänavu esimesel poolaastal on Renault-Nissan kinnitatud andmetel kokku müünud 5,27 miljonit sõidukit. Volkswagen on kuue kuuga müünud 5,15 ja Toyota 5,13 miljonit sõidukit.

Möödunud aastal müüs VAG kokku 10,31 miljonit autot, edestades napilt Toyotat. Nissan-Renault liidu supertulemusele on kõvasti kaasa aidanud Mitsubishi, mille autosid on tänavu müüdud juba ligi pool miljonit.

Ameeriklaste autotööstuse lipulaev General Motors, mis on 70 aastat järjest autotööstuse tipus püsinud, on tänavu esimese kuue kuuga müünud "vaid" 4,7 miljonit autot. Äsja tuli ametlik teade Opel/Vauxhalli täielikust üleminekust PSA kontsernile, teisel poolaastal saab olema huvitav näha, kuidas muutuvad GM ja PSA müüginumbrid selle uudise valguses. Kes tõuseb, kes langeb?

Renault-Nissani liitu kuulub terve rida kaubamärke ning Motor Authority loetelu ei ole kaugeltki lõplik: Renault, Dacia, Infiniti, Nissani ja Mitsubishi kõrval teeb tubli tööd Venemaal ka AvtoVAZ, mis on suutnud LADA müügi kenasti käima tõmmata kodukamarast kaugemalgi.

Mõni 2017. aasta I poolaasta müüginumber praeguselt liidrilt:

Renault (sh Dacia): 1 879 288 tk

Nissan: 2 894 488 tk

Infiniti: 1 250 00 tk

Mitsubishi 494 303 tk.

Renault-Nissani liidule pandi alus 1999. aasta märtsis. Täna annab hiigelkontsern tööd ligi poolele miljonile inimesele ja toodab sõidukeid ühtekokku 122 tehases.

Milline on toimetuse kommentaar, loe Acceleristast.