Henry Ford oma esimeses autos.Foto: VIDA PRESS
Tehnika
31. juuli 2017, 15:06

154 aastat pioneeri sünnist: 10 fakti Henry Fordi kohta

Eile möödus 154 aastat autotööstuse teerajaja Henry Fordi (1863-1947) sünnist. Mental Floss pani sel puhul kokku 10 temaga seotud huvitavat fakti, millel autodega pole peaaegu mitte midagi pistmist.

1. Noore mehena parandas Ford oma sõprade ja pereliikmete kellasid – ning tegi ise selleks vajalikud tööriistad. Näiteks kasutas ta kruvikeerajana sindlinaela ja näpitsatena korsetikinnist.

2. 1893. aastal sai Fordist Edision Illuminating Company põhiharu peainsener ja ta vastutas 24 tundi ööpäevas Detroidi elektrivarustuse töös püsimise eest. Kuus aastat hiljem lahkus ta ametist, et töötada oma bensiinimootoriga auto idee kallal.

3. 1918. aastal veenis USA president Woodrow Wilson Fordi demokraatide nimekirjas senatisse kandideerima. Mees nõustus, aga ütles algusest peale, et ei kavatse valimiskampaaniale sentigi kulutada. Siiski jäi ta vastaskandidaadile vaid 4500 häälega alla.

4. Ford püüdis muuta Massachusettsis Sudburys asuvat Wayside Inni elavaks Ameerika ajaloo muuseumiks. 1923. aastal ostis ta selle võõrastemaja koos ümbritseva maaga ära ja pani alale püsti kaheksa ehitist, sealhulgas töötava vesiveski.

5. 1926. aastal ostis Henry Ford Sterlingis asuva Redstone'i koolimaja. Fordi kinnitusel on just seda koolimaja mainitud kuulsas lastesalmis "Mary Had a Little Lamb" ("Mary'l oli väike tall") ja ta lasi ehitise Sudbury'sse üle kolida.

6. Oma väidete kinnituseks andis Ford välja raamatu "The Story of Mary and Her Little Lamb and Ford Ideals". Laohoonena kasutatud koolimajast tehti taas kool ja selle anti tunde kuni 1951. aastani.

7. 1928. aastal Detroit Times'ile antud intervjuus paljastas Ford ka oma usulisi vaateid, viidates Master Mind'ile (umb. Juhtiv Mõistus – toim). See olla justkui Püha Vaim, mis teda kõigis tegemistes suunavat.

8. Ford avastas, et tehastes tekkivatest puidujäätmetest on võimalik toota söebriketti. Fordi sugulane E.G. Kingsford aitas söetööstusele koha leida ja Ford nimetas firma tema auks Kingsford Charcoal'iks.

9. Esimese maailmasõja ajal proovis Ford kätt ka lennunduses ja lõi Ford Airplane Company. Kehv käive viis aga 1933. aastal firma sulgemiseni.

10. Aldous Huxley düstoopias "Hea uus ilm" käib ajaarvamine Fordi aastates ehk Fordi järgi ja talle viidatakse kui jumalusele.