Foto: VIDA PRESS
Tehnika
7. juuli 2017, 10:56

Miks kõndides nutitelefoni näppimine pole hea mõte?

Kui sa liigud rahvarohkel tänaval, siis märkad paratamatult, et inimesed pööravad rohkem tähelepanu oma näo ees olevale nutitelefonile kui otse jala ees asuvale koerakakale.

Lifehackeri teatel leidsid Anglia Ruskini ülikooli teadlased ajakirjas PLOS One ilmunud uuringus, et kõndides nutitelefoni kasutavad inimesed liikusid aeglasemalt ja neil läks takistuste vältimiseks kauem aega. Ja mida rohkem jalakäija suhtlusse süvenenud oli, seda aeglasemalt ta kõndis. Kõlab loogiliselt. Aga kui palju tekstides kõndimine teekonna kestust pikendab?

Teooria katsetamiseks ehitati lihtne takistusrada, kuhu pandi üks vahtplastist tahvel, millest üle jalutada, ja üks kast, millele tuli ülesaamiseks peale ja maha astuda. Katses osalejad varustati silmi jälgivate seadmete ja liikumisanduritega. Nad jalutasid raja korduvalt läbi: ilma telefonita, telefoniga rääkides, tekstisõnumit lugedes ja tekstisõnumile vastates.

Telefonis kirjutavatel katsealustel polnud mitte ainult lühem samm kui telefonist vabadel katsealustel – nad ka kõndisid märksa aeglasemalt. Nutitelefonis trükkivatel kõndijatel kulus katseraja läbimiseks 68% rohkem aega kui ilma telefonita kõndijatel. Lisaks tõstsid nad oma jalgu takistusi ületades märksa kõrgemale ja 38% aeglasemalt.

Ükski katsealustest sealjuures ei kukkunud ja seega ei paku eksperiment kindlaid tõendeid selle kohta, et mobiiltelefoni kasutavatel jalakäijatel on suurem oht õnnetusse sattuda. Aga siiski märgiti ära, et näiteks elava liiklusega tänava ületamine on "ülesanne, mis eeldab suuremat nõudlikkust tähelepanule ja seeläbi nõuab rohkem töömälu".

Juba 2010. aastal sattus USA-s haiglasse enam kui 1500 jalakäijat, kes olid nutifoni kasutades "komistanud, kukkunud või astunud millegi pihta".

Ehk lühidalt: tänavat ületades pane telefon ära. Või kui on väga vaja, siis astu korraks tee kõrvale, saada teade ära ja siis jaluta ilma telefonita edasi. Esiteks jõuad nii palju kiiremini kohale ja teiseks vähendad ohtu, et peaga vastu posti põrutad või koerasõnnikusse astud. Või et midagi veel hullemat juhtub.