Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. juuli 2017, 13:15

Kaheksa müüti rinnaimplantaatide kohta, mida uskuda ei maksa (1)

Rinnaoperatsioonid on Eesti ilukirurgias kõige populaarsem ilukirurgiline protseduur. Ka Jüri Kullamaa kliinikus on rindadega seotud operatsioone kõige rohkem. Neid tehakse lausa nii palju, et 2016. aastal 80% kõikidest kirurgilistest protseduuridest oli seotud rindadega.

Rindadega seotud operatsioonide alla kuuluvad Jüri Kullamaa sõnul rindade suurendus proteesiga, rindade tõstimine, rinnaproteesi vahetus ja ka rindade vähendus.  

Staažikas plastikakirurg Jüri Kullamaa on aastate jooksul kokku puutunud erinevate müütidega. Need on inimeste seas väga levinud vaatamata sellele, et mingit tõepõhja neil uskumustel all pole. Sestap toobki foktor Kullamaa välja kaheksa enamlevinumat väärarusaama ja selgitab, kuidas asjad tegelikult on.

* Rinnaimplantaadid suurendavad rinnavähi riski. Ükski uuring seda väidet ei toeta ja siiani ei ole leitud ühtegi seost rinnavähi ja rinnaimplataatide vahel.

* Rinnaimplataadid on eluaegsed. Ei ole, vanusega nahk lõtvub ja ka implantaatidega rinnad võivad lõtvuda. Mida nooremalt implataadid panna, seda rohkem kordi võib olla vajadus neid vahetada.

* Iga naine saab lasta omale panna just nii suured implataadid, kui tal soov on. Ei saa, selleks, et tulemus ilus jääks, tuleb arvestada konkreetse naise füüsisega. Õige suuruse aitab valida kirurg ja tema arvamust tasub kuulata.

* Rinnaimplataatidega ei saa ja ei tohi trenni teha. Alguses, kohe pärast operatsiooni, ei tohi tõesti trenni teha ja sellest keelust tuleks rangelt kinni pidada. Ka siis, kui enesetunne hea on, kuna tugeva pingutuse korral võib rind ära vajuda. Hiljem aga võib harrastada kõiki erinevaid treeninguid.

* Implataatidega ei saa imetada. Saab küll, implataadid paigaldatakse tavaliselt rinna alt ja see ei sega kuidagi imetamist. Kui aga naisel on soov panna implataadid peale sünnitust, siis võiks imetamisest möödas olla vähemalt 6 kuud.

* Rinnaimplataadid on ebaloomulikud.  Kui panna enda kehaga sobiva suurusega implataadid, siis need ei ole ebaloomulikud. Hetkel ongi trend liikumas järjest loomulikuma tulemuse poole ja enamus kliente valib just pigem väiksemad ja loomulikumad implataadid.

* Taastumiseks tuleb vähemalt kuu töölt eemal olla.  Taastumine on inimeste puhul väga erinev, aga üldiselt tuleks arvestada, et töölt tuleks eemal olla 1-2 nädalat.

 * Hind on nii kõrge, et neid saavad lubada ainult väga jõuakad naised. Kuna ilulõikuste eest tuleb inimestel endal tasuda, siis odav teenus see tõesti ei ole. Kuid enamus kliinikuid pakub järelmaksu võimalust ja nii on võimalik lõikuse eest tasuda mitmes osas. See aga teeb teenuse paljude inimeste jaoks kättesaadavamaks.